ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД- Обиљежена крсна слава Свети великомученик Пантелејмон и 30 година општине

526

Светом архијерејском литургијом, литијом око цркве и ломљењем славског колача општина Источни Стари Град данас је обиљежила крсну славу – Светог великомученика Пантелејмона и 30 година постојања током којих је од простора гдје је живот био готово немогућ постала једна од најперспективнијих општина у Републици Српској.

Начелник Источног Старог Града Бојо Гашановић је рекао да су 1992. године ову општину у Сарајеву основали храбри и одважни визионари који су имали срећу да их наслиједе нове генерације.

„Ми желимо да ову општину водимо у будућност у којој знамо ко смо, гдје смо, чиме располажемо и какви су нам изгледи да би у будућности били срећни људи“, нагласио је Гашановић.

Он је оцијенио да општина располаже добром инфраструктуром и привредом, нагласивши да има и омладину која ће се задржати на овом простору, гдје ће моћи да се школује и запосли.

„Увјерен сам да можемо привући многе инвеститоре, а битно је да имамо добре комшијске односе са федералним Сарајевом, са Федерацијом БиХ. Наш циљ је да сви у љубави, здрављу и весељу живимо на овом простору, да га се не одрекнемо и да од њега направимо перспективно мјесто, као Швајцарску“, рекао је Гашановић.

Приказан је и филм о настанку и развоју општине „Наших првих 30 година“ у којем је наведено да је Источни Стари Град основан 22. фебруара 1992. године са сједиштем у центру Сарајева, које је, након убиства српског старог свата 1. марта 1992. године на Башчаршији, морало да се пресели на Црепољско.

За одбрану Источног Старог Града током Одбрамбено-отаџбинског рата погинуло је 99 српских бораца и након потписивања Дејтонског споразума, као и друге источносарајевске општине и ова је морала да се развија готово са голе ледине.

Током данашње свечаности уручена су и општинска признања за несебичну помоћ институционалном стварању, изградњу у развоју Источног Старог Града, а један од добитника је и први градоначелник Источног Сарајева Мирко Шаровић.

Шаровић је рекао да је ова општина прошла тешку ратну и поратну судбину, али да је од времена када се борила да опстане, израсла у изузетно перспективну локалну заједницу.

„Ово је најперспективнија општина у Републици Српској која се снажно развија јер има многобројне могућности, не само у туризму него и у другим областима“, рекао је он.

Шаровић је напоменуо да се развија инфраструктура и други садржаји којих овдје некада није било.

„Ова општина је постигла немогуће“, рекао је Шаровић.

Он је подсјетио да је Храм Светог великомученика Пантелејмона започет 1996. године, а завршен 2002. године.

„Овај храм је први светионик који је изграђен након Дејтонског споразума“, рекао је Шаровић, истакавши да је ова општина дио једног моћног града који има своју визију и будућност, те да је увјерен је да ће крупним корацима наставити да се развија и даље.

/Срна/