ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Одиграна представа „Патријарх Павле – бити човјек међу људима и нељудима“

85

У оквиру манифестације „Принципови дани“ синоћ је у Источном Новом Сарајеву одиграна позоришна представа „Патријарх Павле – бити човјек међу људима и нељудима“, по тексту Јована Јањића, у продукцији Српског позоришта из Мађарске.

Окосница ове дуо драме су духовне и филозофске поуке, којима се блаженопочивши патријарх Павле борио за мир у свијету и душама људи, те за ублажавање патњи народа страдалог у минулим ратним метежима на простору бивше Југославије.

Глумац Милан Малбаша у овој дуо драми тимачи лик патријарха Павла, а глумац Позориша на Теразијама Александар Дунић новинара који води разговор са Његовом светошћу.

„Велика је храброст ући у све то. Ја сам са доста страха ушао у овај пројекат јер није лако играти таквог човјека. То је један од најјачих Срба око којег је било најмање спора у задњих 100 година. И таквог човјека играти веома је одговорно“, рекао је Малбаша вечерас Срни.

Он је захвалио свој екипи, за коју је рекао да је сјајна и да је чине велики људи попут Јањића, Дунића и свакакао Милана Руса, редитеља представе, који је и директор Српског позоришта у Мађарској

Малбаша је напоменуо да је свака изговорена ријеч у представи аутентична.

„И, пошто је мој глас идентичан гласу патријарха Павла, то је таква цијелина да публика једноставно буде одушевљена. До сада нисам имао ниједан лапсус и свуда гђе смо наступали било је баш сјајно, а публика је остајала без даха“, истиче Малбаша.

Он је рекао да се за ову захтјевну и комплексну улогу припремао годину дана и да је Богу захвалан што је имао прилику да се опроба у овом подухвату што га је учинило веома срећним.

Малбаша је поновио да је циљ представе да се кроз умјетнички израз искаже аутентична ријеч патријарха Павла, који је био и у сјећању остао један од најузорнијих наших савременика.

„Прича о патријарху Павлу, истовремено јесте и прича о српском народу“, нагласио је он.

/Срна/