ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Промовисана књига „Казивање о ђедовима“ Синише Митрића

73

Књига „Казивање о ђедовима“ Синише Митрића промовисана је вечерас у Културном центру Источно Ново Сарајево у оквиру манифестације „Принципови дани“.

Мотивисан жељом да се сачува предања и аутентично културно благо српског народа Сарајевског поља, који је у прошлом вијеку био изложен поргому и прогону са својих историјских територија и вјековних огњишта, Митрић је евоцирао у овом ђелу казивања и успомене својих ђедова.

Митрић, књижевни аутор који живи у Београду, а рођен је у Сарајеву, навео је да књигу „Казивање о ђедовима“ чине приповјетке, понека пјесма, те да је ријеч о завичајној трилогији њговог књижевног стваралачког рада.

„Као наставник филозофије бавим се неким другачијим изразом и неким егзистенцијалним мотивима у том стварању, а то је један пут откривања. Вечерас сам овђе због ове манифестације и подударања која доводе у везу мене и Источно Ново Сарајево и завичај, повезујемо те неке моменте и мотиве у један заједнички културни фокус који је сад на делу“, рекао је Митрић новинарима.

Митрић је истакао да књижевни рад подразумијева одређено измјештање, односно занос у којем ствара.

Етнолог Бранко Пјевић рекао је да је књига „Казивање о ђедовима“ представља стару педагошку књигу одакле су се васпитавале генерације.

„Родна груда вуче свакога па и аутора ове књиге, а посебно оне људе који су оставили свој завичај. Нажалост, сад не знам колико ће то бити пренесено на ове генерације и колико се то може уклопити у данашњем времену. Књига говори о етнографском подручју Сарајевског поља, о људима који су некада ту стварали, живјели, радили и борили сте за голи опстанак. Жао ми је што нас нема више да се потрудимо да сачувамо то од заборава што је некад била основица наше културе“, додао је Пјевић.

Аутор ове приповједачке прозе рођен је 6. децембра 1969. године у Сарајеву. У родном граду је завршио основно и средње образовање. Филозофски факултет је уписао у Београду, гђе је 2000. године дипломирао.

Митрић је члан Удружења књижевника Србије и Удружења „Милутин Миланковић“ из Београда.

У оквиру манифестације „Принципови дани“ вечерас је требало да буде одржана и традиционална 16. Конференција беба, али је отказана због најављених лоших временских прилика.

Нови термин одржавања биће благовремено објављен на званичној интернет страници општине Источно Ново Сарајево.

/Срна/