ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Борци прославили крсну славу и одали почаст саборцима

224

У Источном Новом Сарајеву данас је обиљежена крсна слава Борачке организације – Митровдан служењем литургије у Храму Светог Ђорђа на Врацама, те служењем парастоса погинулим борцима и полагањем вијенаца и цвијећа на Централни крст на Војничком гробљу Враца.

Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак честитао је крсну славу саборцима и истакао да је Митровдан посебна прилика да се Борачка организација на достојанствен начин сјети и ода почаст свим погинулим и несталим борцима Војске Републике Српске.

Он је рекао да је око 5.000 бораца са овог подручја учествовало у Одбрамбено-отаџбинском рату, погинуло их је 609, као и 14 припадника српске полиције, а многи од њих су рањени, неки и више пута.

Према његовим ријечима, у овој политички и економски бурној години било је одређених помака у раду Борачке организације Републике Српске.

“Влада Републике Српске у више наврата је помогла путем једнократне помоћи нашим члановима, нашим борцима, али то није генерално рјешење и сви заједно морамо потражити нова, ефикаснија рјешења за бољи живот борачке популације”, рекао је Тушевљак новинарима.

Он је подсјетио на раније изнесене захтјеве за исплату борачког додатка на мјесечном нивоу минимално по пет КМ и усклађивање инвалиднина са просјечном цијеном рада за прошлу годину, од чега БОРС неће одустати.

Тушевљак је поздравио чињеницу да је питање стамбеног рјешавања борачке популације скоро у потпуности ријешено у Републици Српској, истичући да је један од најбољих примјера за то управо општина Источно Ново Сарајево.

Он је захвалио управама града Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево на разумијевању, подршци и помоћи члановима и породицама борачких категорија.

Ратни војни инвалид Ђорђе Крешталица, бивши борац Прве сарајевске па Прве романијске бригаде, који је тешко рањен у обје ноге током борби 1993. године рекао је да са поносом обавља дужност предсједника Предсједништва Борачке организације Источно Ново Сарајево.

“Свој нови живот живим у инвалидским колицима, али се не жалим, живим како се мора и имам дивну породицу, потомке који су се као и ја прилагодили тим новим условима живота”, рекао је Крешталица.