ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Дата сагласност за кредитно задужење Комуналног предузећа „Свети Марко“

299

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су данас одлуку о издавању гаранције за кредитно задужење Комуналног предузећа „Свети Марко“ од 120.000 КМ.

Замјеник начелника општине Александар Костовић рекао је новинарима да дају гаранцију за кредитно задужење како би комунално предузеће могло да обезбиједи неопходну машину за копање гробних мјеста.

„Руководство предузећа образложило је за шта им је потребна машина и какав имају проблем са радном снагом. Набавком те машине људи који су радили такве послове имаће времена и простора да одржавају гробље и раде друге послове“, истакао је Костовић.

Он је додао да је усвојена и одлука о Методологији за формирање цијене водних услуга Комуналног предузећа „Водовод и канализација“ Источно Сарајево коју је израдио УНДП и партнери кроз пројекте како би повукли одређена средства.

„Кроз све те пројекте покушава се да се сва комунална предузећа отргну из политике и популизма и постану самоодржива, што и јесте циљ. Спомињало се и евентуално повећање цијене воде, за шта још нисмо сигурни да ће до тога доћи“, додао је Костовић.

Он је напоменуо да ће пронаћи начин како да се субвенционишу најугроженије групе становништва уколико дође до повећања цијене воде у наредном периоду.

Одборник СДС-а Босиљка Дуњић изјавила је да је Клуб ове странке гласао против ових одлука, додајући да грађани општине ипак ускоро могу да очекују повећање цијене воде.

Одборници су, између осталог, усвојили и извјештај о реализацији програма комуналне потрошње за прошлу годину, као и информацију о учењу и владању ученика основних и средње школе на подручју општине на крају првог полугодишта школске 2022/2023. године.

Усвојен је и Програм рада Скупштине општине Источно Ново Сарајево за 2023. годину.

/Срна/

фото: РТВИС