ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Извјесно повећање цијене гријања

340

Директор Јавног предузећа “Топлана” Источно Ново Сарајево Дејан Берјан рекао је да је због раста цијене мазута од октобра извјесно поскупљење гријања чија цијена, како каже, није мијењана протеклих пет година и тренутно је за домаћинства међу најјефтинијом у Републици Српској.

Берјан је изразио забринутост за даље функционисање предузећа због високе цијене и немогућности набавке мазута који користе као енергент. Он је рекао Срни да је раст цијене мазута као и рат у Украјини довео до већих трошкова у “Топлани” што ће од октобра, када почиње нова грејна сезона, утицати на повећање цијена за све категорије потрошача.

“У овом тренутку не можемо са сигурношћу рећи колики проценат ће то повећање износити док не завршимо јавну набавку и не сазнамо цијену као и саму маржу добављача. На основу тренутног стања предвиђања су да ће то повећање бити између 30 и 50 одсто”, каже Берјан.

Он је рекао да и са, евентуалним, повећањем цијене за 50 одсто, не могу покрити само трошкове енергента у које не улазе остали трошкови пословања, наводећи да је цијена мазута у односу на прошлу годину повећана преко 100 одсто.

“У разговору са осталим колегама из топлана у Републици Српској и Федерацији БиХ сазнали смо да се сви суочавају са истим проблемима, искључиво због раста цијене енергента који је, у зависности који користе, повећан од 70 до 100 одсто у односу на прошлу годину. Неки су повећали своје цијене још прошле грејне сезоне, док ће их наредне још једном подићи”, каже Берјан.

Он је навео да се редовни годишњи ремонт постројења старих преко 45 година за које проблем представљају резервни дијелови и сервисер мора завршити до почетка грејне сезоне.

Осим тога, каже Берјан, планирана је и реконструкција цјевовода дужине око 100 метара. Говорећи о изради Главног пројекта за реконструкцију котловнице и преласку на нови еколошки прихватљивији енергент, Бејран је рекао да су завршили израду и ревизију машинског, електро и грађевинског пројекта и да је све спремно да основни енергент буде гас, а резерва лож уље.

“Послали смо допис одређеним банкама да видимо да ли смо кредитно способни да се задужимо, јер процијењена вриједност реконструкције котловнице износи преко пет милиона КМ. То су велика средства која ми у овом тренутку немамо. Зато од локалне, градске и власти са републичког нивоа, очекујемо помоћ како би реализовали овај велики пројекат”, рекао је Берјан.

/Срна/