ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Катић подржао манифестацију сјећања на Дару Секулић

245

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић примио је данас представнике Организационог одбора за обиљежавање поетских дана у знак сјећања на књижевно дјело Даре Секулић и потврдио да ће ова локална заједница и убудуће снажно подржати све значајне културне пројекте у овом дијелу Републике Српске.

Катић је захвалио директорима Културног центра Источно Ново Сарајево Младену Јанковићу, Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташи Кулашинац и „Форум театра“ Источно Сарајево Витомиру Митрићу као организаторима овог јединственог културног догађаја што све вријеме брину о томе да дјело ове српске пјесникиње никада не оде у заборав.

Он је увјерен да ће величанствено дјело Даре Секулић бити велика инспирација за будуће нараштаје, као и умјетнике различитих бранши.

Према његовим ријечима, сјећање на књижевни опус Даре Секулић заслужује подршку и шире локалне заједнице, првенствено општине Источна Илиџа и града Источно Сарајево.

„Ниједну поезију, а поготово не тако оригиналну као што је поезија Даре Секулић, не можемо у потпуности освијетлити и оцијенити, али желимо да истакнемо већ генерално јасно испољене квалитете ове поезије“, рекао је Митрић.

Према програму ове манифестације, која би требало да буде одржана од 11. до 13. априла, биће одржана свечана академија, музичко-поетски рецитал, приказивање документарног филма „Јека горе Петрове“, снимљеног по мотивима пјесама Даре Секулић, као и промоција Дарине књиге „Опроштајно писмо“, у издању Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Такође, на РТРС-у биће емитован документарни и образовни ТВ серијал, који се састоји од двије епизоде „Јека горе Петрове“ и „Чекајући крст“.

„Серијал је намијењен широј телевизијској публици, али посебан значај има за млађу публику. Нове генерације које живе у дигиталном добу не знају да препознају и доживе праве пјесничке вриједности и значај српског језика, књижевности и културе. Серијал је настао са циљем да се сачувају српски језики књижевна и духовна култура од заборава и да би се нове генерације боље упознале са стваралаштвом књижевнице и пјесникиње Даре Секулић“, појашњава Митрић.

/Срна/