ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Лаловић: Завршено повезивање изворишта „Грапски млини“ са системом „Тилава“

200

Директор предузећа „Водовод и канализација“ Источно Сарајево Љубиша Лаловић изјавио је Срни да је завршено повезивање изворишта „Грапски млини“ код насеља Кијево у водоводни систем „Тилава“ и да више не би требало бити несташица воде током сушног периода у општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Лаловић је навео да је циљ био да се за становнике насеља Кијево у Источном Сарајеву обезбиједи уредно водоснабдијевање, с обзиром да су поплаве 2021. године потпуно девастирале транспортни цјевовод у кањону ријеке Жељезнице, којим се транспортовала вода са изворишта „Грапски млини“ до резервоара „Хаџићи“, одакле се снабдијевају становници Кијева.

Према његовим ријечима, циљ је био и да се вишак воде са „Грапских млина“ повеже са системом снабдијевања општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

„Положено је око седам километара транспортног цјевовода, а изграђени су сви пратећи објекти, неопходни за функционисање система“, рекао је Лаловић и додао да је завршена и пумпна станица, да су монитиране пумпе, те урађен приступни пут изворишту „Грапски млини“, који је био потпуно девастиран у посљедњим поплавама.

Лаловић је рекао да се сада становници Кијева водом са изворишта „Грапски млини“ снабдијевају путем новог цјевовода.

„Тестно смо пустили воду и у доњи дио града, али тренутно је не користимо јер имамо довољне количине воде у резервоару Тилава. Сада вршимо тестирања система, како би у потпуности био спреман за активирање, када се капацитет ријеке Тилаве смањи током сушног периода“, навео је Лаловић.

Лаловић је указао да су паралелно са пројектом „Грапски млини“, уз подршку Фонда за одрживи развој средине вршена детаљана хидро-геолошка испитивања ширег подручја ријеке Тилаве, односно насеља Тилава и Топлик.

„Након детаљних геолошких и хидро-геолошких истраживања, приступили смо бушењу на једној локацији и нашли знатне количине воде. Сада планирамо да бушимо експлоатациони бунар већег капацитета, како би могли повући веће количине воде, које ће допринијети сигурнијем водоснабдијевању Источног Сарајева“, рекао је Лаловић.

Он је подсјетио да су се у „Водоводу“ и прошле године изборили да током сушног периода не буде рестрикција, пошто су раније каптирана два изворишта на подручју Источног Новог Сарајева – „Топличина“ и „Касиповац“, издашности од 15 до 20 додатних литара воде у секунди.

Лаловић је напоменуо да предузеће „Водовод и канализација“ Источно Сарајево има добру сарадњу и са сарајевским „Водоводом“, тако да су мање количине воде током сушног периода прошле године повлачене из њиховог система.

„Сада мислим, чак могу рећи и да сам убијеђен, да нећемо имати потребу да од њих повлачимо воду, јер смо за извјестан временски период обезбиједили довољне количине воде“, закључио је Лаловић.

/Срна/