ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Лани на поклон добијено 6.188 књига

155

Матична библиотека Источно Сарајево током прошле године је од 151 дародавца на поклон добила 6.188 књига, саопштено је из ове установе културе.
„У нашем фонду смо задржали 1.641, а другим библиотекама смо поклонили 3.215 књига“, навели су из Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Ова библиотека је у 2022. години највише књига поклонила специјалним библиотекама на подручју Сарајевско-романијске регије, Народној библиотеци Источни Стари Град, Народној библиотеци у Трнову и Народној библиотеци „Манојло Илић“ из Рудог.

У саопштењу је наведено да су лани поклонили и књиге за двије библиотеке на отвореном, малој библиотеци испред Средњошколског центра /СШЦ/ „28. јуни“ и малој библиотеци у Парку великана.

Из ове библиотеке захваљују свима који су даровали барем једну публикацију и дали допринос бржем попуњавању и богаћењу књижног фонда Матичне, а тиме и других библиотека.

„Култура и образовање су били и остали основни предуслов развоја грађанског друштва и јачања потенцијала сваке средине“, истакнуто је у саопштењу.

Из Матичне билиотеке су указали да је поклањање књига библиотекама један вид задужбине, а да је задужбинарство код Срба углавном био обичај богатих и моћних, обично краљева, царева и велможа.

Како се вријеме мијењало, мијењали су се и задужбинари, али сврха је увијек била иста – „да буде на ползу народа“, посебно ако задужбинар није имао потомака.

/Срна/