ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Неопходна реконструкција котловнице старе 45 година

435

Реконструкцијом котловнице Топлане у Источном Новом Сарајеву, која је стара 45 година, било би обезбијеђено гријање у Источном Сарајеву за наредних 30 година, изјавио је вршилац дужности директора овог предузећа Дејан Берјан.

Берјан је рекао да му по повратку у “Топлану”, у којој је раније радио више од 10 година, није било тешко да преузме нову дужност јер је познавао и људе и проблеме у овој фирми.

“Одмах сам се фокусирао на велике и значајне пројекте који до сада нису били урађени. Кренуо сам у израду идејног рјешења и презентацију шта морамо урадити у наредним годинама. Топлану је 1998. године основала Скупштина општине Источно Ново Сарајево и до данас није урађен главни пројекат за реконструкцију котловнице која је стара 45 година и која је наш највећи проблем”, истиче Берјан.

Он је додао да за котлове на мазут, који ни еколошки не одговарају, више нема резервних дијелова да би их могли одржавати, те да је њихов радни вијек завршен прије 20 година, али да ће, упркос томе, до почетка гријне сезоне бити завршено сервисирање вентила и котла.

Према његовим ријечима, реконструкција котловнице би коштала око три милиона КМ, што је за ово предузеће и локалну самоуправу велики износ.

“Топлана се мора мијењати и грађевински, а на то нас тјерају закони. Објекат је стар и све треба обновити. На који начин ћемо то извести још не знамо, али то морамо остварити”, рекао је Берјан.

Када пројекат буде готов, он каже да ће се за помоћ обратити ресорном министарству Републике Српске, те градским и локалним властима који су до сада имали разумијевање за реализацију овако великих и значајних пројеката.

Берјан је навео да су, осим идејног рјешења за реконструкцију котловнице са 18 мегавата која се односи и на промјену енергента, ушли и у измјену опште одлуке о условима за производњу и кориштење топлотне енергије која је донесена 1998. године.

“То је огроман посао, али то су темељи фирме и ми морамо на неки начин да заштитимо и себе и кориснике. Овај важан документ треба да усвоји Скупштина општине”, навео је Берјан.

Он је рекао да је по доласку на чело “Топлане” предузеће имало више од 465.000 КМ дуга, највише према добављачима за мазут, да су за четири мјесеца вратили око 285.000 КМ, те да преостали дуг планирају вратити до почетка сезоне гријања.

Осим дуга који је наслиједио, Берјан је рекао и да је предузеће негативно пословало, те да је минус од 35.000 КМ на полугодишту свео на свега 2.259 КМ.

Он је изразио наду да ће предузеће испунити план и крај године завршити позитивно.

“Упркос лошој финансијској ситуацији, морали смо ићи у инвестицију према новим објектима која нас је коштала 60.000 КМ како бисмо добили нове кориснике. Тако смо пружили вреловодну мрежу за зграду од 110 станова, као и за осмоспратницу која се гради у близини Скупштине града. Недавно нам се јавио и инвеститор Оногошт за загријавање њихове стамбене јединице од шест спратова”, навео је Берјан.

Он је додао да је у фази пројектовања зграда у којој ће се налазити Ректорат Универзитета и Ликовна академија, те да је расписан тендер за изградњу студентског дома.

Берјан је рекао да је њихова изградња планирана на мјесту некадашње касарне у близини зграде општине која је прије рата били прикључена на Топлану, те изразио наду да ће и нове установе бити њихови корисници.

Вршилац дужности директора рекао је да Топлана тренутно загријава 700 станова и најважније институције у граду и да се још није десило да им се неки корисник одјавио због лошег гријања.

Корисницима је поручио да ће цијена гријања остати иста као прошле године.

/Срна/