ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Обиљежена крсна слава – Митровдан

342

Борачка организација општине Источно Ново Сарајево обиљежила је данас крсну славу Митровдан, служењем Свете литургијом у цркви Светог Ђорђа на Врацама, те служењем парастоса погинулим борцима и полагањем вијенаца на централном крсту на Војничком гробљу.

Предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак рекао је новинарима да је слава Борачке организације прилика да се ода помен погинулим саборцима и да се укаже на све тешкоће које су пред њима.

„У рату смо имали једини циљ – да сачувамо Републику Српску и своје животе. Данас су се на нас сви окомили да униште оно што смо стварали и за шта смо дали велике жртве. Данас нам је више него икада потребно јединсто и позивам све да учинимо максимум на његовом очувању и супротставимо политикама из Сарајева“, изјавио је Тушевљак.

Говорећи о иницијативи Градског вијећа Сарајева да се скине спомен–плоча на Врацама, посвећена српским борцима, Тушевљак је поново истакао да она никога не вријеђа, већ да симболизује окупљање српског становништва 1992. године да се супротстави непријатељу који га је нападао.

„И раније сам рекао да није проблем да скинемо плочу, али ћемо кренути од Вијећнице, преко Улице Васе Мискина, па кад дођемо до Враца, скинућемо и ту плочу“, рекао је Тушевљак.

Начелник Општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да су се представници Борачке организације, као и градске и локалне власти, данас окупили да одају почаст свим погинулим и страдалим борцима и да се захвале свим живим припадницима Војске Републике Српске.

„Ово је још једна прилика да се присјетимо значаја који су они дали у стварању Републике Српске и опстанку српског народа на овим просторима“, рекао је Катић.

Он је изразио жаљење што се због епидемиолошке ситуације, али и временских неприлика, на обиљежавању крсне славе ове Борачке организације нису могли окупити у већем броју, с обзиром на то да је ово значајан датум и за општину и за борце.

„Ми имамо добру сарадњу са Борачком организацијом Републике Српске“, изјавио је Катић.

Као најприоритетнија питања начелник је навео запошљавање демобилисаних бораца и припадника породица погинулих бораца, додајући да је веома тешко свима омогућити радно мјесто.

„Мислим да можемо да се похвалимо да, не из године у годину, него из мјесеца у мјесец, обезбиједимо одређен број радних мјеста за ову категорију становништва“, нагласио је Катић.

/Срна/