ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Одржана Божићна академија

263

Протојереј ставрофор Дарко Ђого синоћ је у пригодној бесједи на Божићној академији у Источном Сарајеву говорио о празнику Христовог рођења и указао да су Срби често страдали баш на овај празник.

Ђого је покушао да расвијетли смисао Божића, истичући аспект вјечите истине и тајне овог празника да је „Бог постао човјек и присутан у сваком аспекту живота“.

„Чини ми се да је данас нарочито неопходно расвијетлити жртвену страну Божића и како је повезан кроз историју српског народа и нашим страдањима која су често била управо на овај празник. С друге стране, потребно је повезати Божић са неком друштвеном проблематиком коју видимо и странпутицама којима смо се као друштво предали“, рекао је Ђого.

Он је нагласио да свако за себе може рећи да је хришћанин до кога је стигла порука Божића заправо тек када га Бог, који постаје човјек, загрли и када у том загрљају опомене и уздигне.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић рекао је да вријеме пред божићне празнике одлична прилика да се његују породичне вриједности и промовише окупљањe породицe.

„Суграђанима желим све најбоље у предстојећим божићним празницима, да их проведу у здрављу, миру и весељу са својим најмилијим“, рекао је Катић.

Он је изразио задовољство да је друга Божићна академија, организована у оквиру манифестације „Зима у Источном Новом Сарајеву“, те да је увјерен да ће постати традицонална.

„Организација Божићне академија треба да постане традиционална, да се окупљамо са нашим суграђанима, те да чујемо пригодне бесједе свештених лица и музичке нумере које су саставни дио програма с циљем стварања празничне атмосфере и промовисање породичних вриједности“, рекао је Катић.

У Културном центру Источно Ново Сарајево наступио је и музички састав „Катера“.

Члан „Катере“ Лука Новосел изразио је задовољство приликом да се публици представе неколико духовних и световних, као и неколико ауторских пјесама.

„Слава Богу па смо се с публиком у Источном Сарајеву дружили у оквиру Божићне академије. У име цијеле екипе музичког састава Катера желим да изразим велику захвалност организаторима, начелнику Катићу и цијелој парохији Лукавичкој, која нас је позвала“, рекао је Новосел.

Новосел је изразио наду да је Музички састав „Катера“ употпунио атмосферу Божића, што, како каже, представља најбољи начин да се крене ка прослави најрадоснијег хришћанског празника и у славље поводом Дана Републике Српске – 9. јануара.

/Срна/