ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Отворена изложба „Филмови које смо гледали“

726

У Културном центру у Источном Новом Сарајеву синоћ је отворена изложба филмских плаката из Архива Кинотеке Републике Српске под називом „Филмови које смо гледали“.

Директор Кинотеке Сњежан Лаловић рекао је да је изложено око 70 плаката, те да је намјера доказати да се умјетности надопуњују, јер има плаката који су сликани.

„Плакат за филм "Битка на Неретви" радио је Пабло Пикасо“, подсјетио је Лаловић и додао да су се многи умјетници окушавали у осликавању плаката.

Лаловић истиче да плакати служе као једна врста пропагандног материјала, те да утичу на гледаност филмова.

Он је изразио увјерење да ће се старије генерације са носталгијом присјећати филмова које су некада гледали, а које је данас тешко наћи.

Лаловић је рекао да изложбу прати и филмски програм који се у Сремским Карловцима одржава сваке године, под називом „Бдење душе“, а биће приказани филмови „Лавиринт“ Игора Васиљева, „Траговима сведока“ Бате Петровића и „Прича о Вишњи“, филм који долази из Пирота.

Он је додао да је изложба дуго најављивана јер је у току процес дигитализације фонда плаката у Кинотеци Републике Српске.

„До сада смо дигитализовали 350 комада и настављамо даље“, поручио је Лаловић.

Академски сликар Милош Поповић, који је вечерас отворио изложбу, рекао је да изложба приказује синтезу филмске и ликовне умјетности.

„Прва асоцијација за то ми је био плакат за филм Битка на Неретви„, рекао је Поповић.

/Срна/