ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Повећан број пријава за насиље у породици

371

У Центру за социјални рад Источно Ново Сарајево закључно са октобром било је 35 пријава за насиље у породици, у којима су жене жртве у 22 случаја, изјавио је Срни вршилац дужности директора ове установе Миран Мацановић.
Мацановић је указао да је број пријава насиља у породици у константном порасту од 2019. године, те да је, нажалост, и ове године тај број повећан.

Према његовим ријечима, повећању броја пријављених случајева допринијело је ступање на снагу измјена и допуна Закона о заштити од насиља у породици Републике Српске којим је проширен обим радњи који се сматрају насиљем у породици, као и пандемија вируса корона, нарочито током 2020. и 2021. године.

Мацановић је навео да су најчешћи починиоци супружници, бивши партнери, ванбрачни супружници, а у осталим случајевима брат, сестра, син, кћерка или нека трећа лица.

„У овој години немамо ниједан случај смјештања жртве у сигурну кућу. Конкретно имамо податке да су у два случаја изречене заштитне мјере забрана приближавања жртви насиља, те је у једном случају потврђено кривично дјело и чекамо судску одлуку“, рекао је Мацановић.

Када је ријеч о осталим пријавама насиља у породици, Мацановић је истакао да преовладавају пријаве насиља над дјецом.

Мацановић је истакао да је ова проблематика обухваћена Законом о заштити од насиља у породици, а на нивоу Републике Српске је донесен општи протокол о поступању у случајевима насиља у породици.

Он је рекао да је прошле седмице одржан састанак представника општине Источно Ново Сарајево и свих општинских установа које се баве проблемом насиља у породици на којем је договорено потписивање протокола о поступању у случајевима насиља у породици који ће се примјењивати на подручју ове општине.

Мацановић је навео да је Центар за социјални рад формирао стручни тим у којем активно учествују представници свих општинских установа, као и невладиних организација са подручја општине с циљем израде плана помоћи жртви и координације активности у том процесу.

Он је додао да је на састанку начелно договорена израда два билборда/панела о теми превенције насиља у породици.

У случајевима пријава насиља у породици гдје су жртве жене, Центар, односно стручни радници, дужни су да, прије свега, приме пријаву /поднесак, телефонски позив, лични контакт/, те да одмах обавијесте полицију, а затим слиједи излазак на терен и пружање социјалне и психолошке помоћи жртви, коју је потребно упознати о свим правима и установама које пружају помоћ и подршку.

„Евентуално Центар ће обезбиједити привремени смјештај или донијети рјешење о смјештају у сигурну кућу“, рекао је Мацановић.

Мацановић је истакао да Центар за социјални рад активно ради на превенцији насиља у породици и посебно нагласио одличну сарадњу са Центром за ментално здравље и Полицијском станицом Источно Ново Сарајево са којим имају редовне састанке и размјену информација на седмичном нивоу.

/Срна/