ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Потписани уговори о стипендирању студената

433

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић потписао је уговоре о стипендирању са 20 студената, од укупно 120 са подручја ове локалне заједнице који су остварили право на стипендије.

Због тренутне епидемиолошке ситуације, уговоре је потписало 20 студената, а преостали ће о термину бити благовремено обавијештени.

Катић је рекао да је вриједност стипендије 120 КМ, а за стипендије и стручне радове општина је из буџета издвојила око 160.000 КМ.

„Надам се да ће ово бити мала помоћ овим студентима и да растерете буџете својих породица и да могу да финансирају основне активности“, истакао је Катић и додао да ће стипендије бити исплаћиване редовно 10 мјесеци.

Он је нагласио да је обавеза локалне заједнице да награђује најбоље и највредније студенте и изразио наду да ће им ово бити подстрек да боље уче, да што прије заврше факултете и да ће имати дозу патриотизма да остану у овој локалној заједници и допринесу њеном и развоју града и Републике Српске.

Катић је подсјетио да општина, у сарадњи са Заводом за запошљавање, сваке године обезбиједи одређена средства за финансирање приправничког стажа за све студенте који се налазе на Бироу Филијале у Источном Новом Сарајеву.

Библиотекар Слађа Братић поздравила је идеју општине Источно Ново Сарајево да уз стипендирање омогући и упис студентима у Матичну библиотеку Источно Ново Сарајево.

Она је рекла да, осим фонда белетристике, Матична библиотека располаже и фондом стручне књиге од око 30.000 наслова, а има и одјељење периодике са различитим стручним и научним часописима.

„Увјерени смо да ће студенти кроз своје школовање у нама имати добру подршку да би што квалитетније спремали испите и што квалитетније се образовали“, истакла је библиотекарка Братић и изразила наду да ће ови студенти својим колегама пренијети искуства у раду са Матичном библиотеком.

Студент треће године биологије на Природно-математичком факултету у Сарајеву Војо Милановић рекао је да већ другу годину заредом прима ову стипендију, која му много значи у даљем раду и напретку у студијама и ваннаставним активностима и стимулише студенте за бољи напредак и развој.

Милановић је рекао да се за биологију опредијелио јер је ту видио нове путеве који се отварају кроз пројекте које пише у Удружењу студената биологије, које води са још пар колега у Сарајеву. Он је нагласио да се бави и научно-истраживачким активностима у областима екологије.

Студент треће године Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву смјер политикологија и међународни односи Маја Буха захвалила је општини Источно Ново Сарајево и начелнику Катићу што увијек подржавају младе и перспективне људе.

„Наша општина је увијек показивала разумијевање за студенте и у виду ових стипендија“, истакла је Буха и додала да им овакви подстицаји много значе и мотивишу их да буду још бољи студенти.

/Срна/