ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Представљен савремени рендген апарат

403

Савремени дигитализовани рендген апарат вриједан 108.000 КМ, који је донирала Амбасада Норвешке у БиХ, представљен је данас у Дому здравља Источно Сарајево, чији ће пацијенти имати квалитетну услугу.

Директор ове здравствене установе Дејан Шешељ изјавио је новинарима да ће кроз дигитајзер слика одмах моћи да буде пренесена у друге здравствене установе, међу којима су болнице у Источном Сарајеву и Фочи.

Шешељ је захвалио норвешкој Амбасади за ову значајну донацију, као и општини Источна Илиџа, која је обезбиједила 10.000 КМ за постављање уређаја.

Он је рекао да је недавно са специјализације стигла и радиолог Весна Матић, тако да ће Дом здравља, уз постојећег инжењера радиологије и два техничара, како је оцијенио, сигурно бити најопремљенији у регији.

Осим рендген апарата, Шешељ је подсјетио да, захваљујући донацији оснивача Дома здравља – општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, пацијенти ове установе на располагању имају и услугу ултразвучне дијагностике.

Шешељ је истакао и да је са Медицинским факултетом у Фочи потписан протокол о сарадњи у оквиру које ће у Дому здравља бити организоване школе ултразвука, у којима ће љекари из цијеле регије моћи да обаве специјализације породичне медицине.

Специјалиста физијатрије Данко Васиљевић рекао је да ријеч о веома квалитетном рендген апарату, који пружа слику веома добре резолуције, с могућношћу корекције контраста, величине и диспозиције.

Према његовим ријечима, специјалистима који су у прилици да читају и гледају те снимке, апарат ће бити од користи због боље и детаљније дијагностике.

Када је ријеч о школи ултразвука, Васиљевић је навео да је већ обављена једна пробна обука за љекаре породичне медицине запослене у Дому здравља Источно Сарајево, која је имала одличан одзив.

„У наредном периоду ћемо, захваљујући овим донацијама, радити на едукацији здравствених радника, прије свега љекара породичне медицине. Обука ће бити доступна и за докторе других специјалности, уколико покажу интерес за одређеном едукацијом“, указао је Васиљевић.

Васиљевић је нагласио да су професори са Медицинског факултета у Фочи вољни да овој установи помогну како би љекари били оспособљени за рано откривање одређених обољења.

Захваливши Амбасади Норвешке у БиХ за донацију, начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да ће овај апарат служити свим становницима Источног Сарајева.

Грађани Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе на рендген апарату моћи ће да ураде радиографију грудног коша и коштано-зглобног система, а на ултразучном апарату снимање абдомена и мале карлице, уротракта, мускуло-скелетног система, врата, аксила и препона.

/Срна/