ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Приказан документарни филм посвећен Јени Лигтенберг

460

У Источном Новом Сарајеву синоћ је организована пројекција документарног филма „Јени, мало свјетло са Запада“, редитеља Слободана Симојловића, посвећеног Холанђанки Јени Лигтенберг која је током протеклог рата боравила у хуманитарној мисији на Палама.

Пројекцију филма у сали Културног центра Источно Ново Сарајево организовали су Кинотека Републике Српске и Матична библиотека Источно Сарајево.

Филм је снимљен по књизи „Ратни дневник Пале 1993-1995“ коју је написала Јени Лигтенберг, а приредио академик Мирко Шошић.

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац изјавила је новинарима да је прича о Јени Лигтенберг започета 2016. године сарадњом ове установе са Мирком Шошићем.

Она је подсјетила да је Јени Лигтенберг била апотекарка и хуманиста из Холандије, те организатор бројних донација лијекова и медицинског материјала током рата.

Јени је дошла у хуманитарну мисију 1993. године на Пале и остала све до 1995. године, те је пружала помоћ болеснима, љекарима и здравственим радницима.

„Када је видјела какво је стање у ратној болници Коран, одлучила је да се ту задржи и цијели рат је провела овдје“, додала је Кулашинчева.

Она је подсјетила да је Матична библиотека заједно са издавачком кућом „Свет књиге“ из Београда 2016. године објавила рукописе које је Јени Лигтенберг оставила из дневника.

„Књига је веома добро прихваћена како у Републици Српској, тако и Србији, те је промовисана у неколико градова и на сајмовима књига. Прошле године смо књигу превели на енглески језик захваљујући средствима Министарства просвјете и културе Републике Српске, а ево сада и екранизовали смо све то у документарни филм“, истакла је Кулашинчева.

Она се захвалила Кинотеци Републике Српске, редитељу Слободану Симојловићу као и другима који су помогли у реализацији овог пројекта.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић је истакао да је намјера да филм буде приказан у што више градова Републике Српске, Балкана и свијета, јер је ријеч о идентитетском филму.

„Ово је филм о некоме ко није одавде, а дошао је код нас у току рата упркос свим извјештајима који су се појављивали у западним медијима о Србима. Дошла је да види какви су то Срби људи и када је затакла ратно стање на Палама, одлучила да ипак остане и да помогне“, истакао је Лаловић.

Према његовим ријечима, филм ће учествовати и на фестивалима, а његова жеља је да га погледа што више младих људи, прије свега, средњошколци и студенти.

„Чини ми се да млади због свих ових медија и садржаја у њима, ипак, знају мање о ономе шта се дешавало овдје. Ово је једна бенигна прича, не агресивна и апсолутна и не само прича о Србима као добрим људима, него о стању које је владало на овим нашим просторима из угла некога ко је дошао из благостања земље гдје је владао мир и одакле су долазиле неке одлуке које нама баш и нису пријале“, додао је Лаловић.

Редитељ филма Слободан Симојловић је истакао да се, нажалост, обично каже да је рат „рудник документаризма“, додајући да је потребно снимати, јер да би се лакше разумјело шта се дешавало у прошлости добро је да постоје документарни филмови.

„Људи са овог подручја добро препознају значај Јени и шта је значила у том периоду. Данас је лако замислити да неко из Холандије дође и ради овдје добровољно одређени период. Оно што је Јени добила овдје од народа, она је понијела у Холандију и причала другим људима истину о Републици Српској. Зато је ово наш мали дио и жеља да се одужимо Јени за све добро што је учинила за српски народ. Поносан сам што сам могао да учествујем у томе“, истакао је Симојловић.

Пројекцији документарног филма присуствовали су и академик Мирко Шошић, чувени хирург Славко Ждрале, као и представници политичког, привредног и јавног живота Источног Сарајева.

Друга пројекција документарног филма биће одржана вечерас у Културном центру Пале са почетком у 19.00 часова.

/Срна/

Фото: општина Источно Ново Сарајево