ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Промоција књиге доктора Славка Ждрала

433

Књига „Борба моја за животе других“, чувеног хирурга из Источног Сарајева Славка Ждрале, биће промовисана у четвртак, 14. октобра у Источном Новом Сарајеву.

Ждрале је рекао Срни да је књигу, осим члановима породице и колегама, посветио и свима онима који су несебично пружали помоћ болесним и рањеним.

„Ову књигу, као сјећање на период 1992-2020. година, посветио сам свима који су, у немогућим условима, и по киши и по блату, по снијегу и студени или врелини, често под митраљеском и снајперском ватром, под бомбама и пред засједама, заједно у одбрамбено-отаџбинском рату испунили своју професионалну, људску, етичку и патриотску дужност“, рекао је Ждрале Срни.

Он је истакао да је његова животна и професионална максима да ништа није озбиљније и драгоцјеније од људског живота и здравља.

Ждралов колега и пријатељ, грудни хирург Драган Калинић у рецензији књиге навео је да ово дјело представља аутентично свеједочанство о драматичним сарајевским данима са почетка рата, трагичним догађајима везаним за прилагођавање на мир, уз све контроверзе које је са собом носило вријеме почетком деведестих, па све до данашњих дана.

„Доктор Ждрале је хирург са немјерљивом емпатијом, изванредан стручњак који је тешки хируршки занат учио од најбољих сарајевских хирурга, прије и током рата у БиХ, и за кога хирургија није само струка, већ страст изнад свега“, написао је Калинић, бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске и, претходно, министар здравља Српске.

Према његовим ријечима, Ждрале је изнад свега освајао љубав обичних људи које је у рату задесила несрећа и којим су доктор и Бог били једини ослонац, како би издржали најтеже ране, као и смрт својих најближих.

Калинић је посебно нагласио улогу доктора Ждрала у формирању ратних болница „Жица“ и „Касиндо“, које нису биле само сигурне куће за рањене и болесне, него и уточишта за десетине српских избјеглица који су у ратном вихору остали без игдје ичега, осим голог живота.

Он сматра да се постратно друштво у Републици Српској, односно на подрују Сарајевско-романијске регије ружно понијело према овом врсном љекару и хуманисти, који заслужује пуну професионалну и моралну сатисфакцију за све што је учинио за српски народ.

Академик Марко Вуковић сматра да посебну вриједност овој књизи даје свеобухватни приказ скоро свих имена људи који су на било који начин помогли рад поменутих болница и медицинског особља.

„Овај списатељски рад доктора Ждрала обиман је и квалитетан. Потписнику ових редова један угледни професор са ВМА у Београду рекао је, након што је прочитао књигу, да нас ово штиво ‘гони да другачије мислимо о организацији ратне медицине’, тако да се боља оцјена није ни могла замислити“, нагласио је Вуковић.

Он је поручио да је веома битно да сва ратна и поратна збивања описана у Ждраловој књизи буду доступна ширем кругу људи, да „опомену и подсјете на нашу коб, завист, свађу и тешко подношење бољег и успјешнијег“.

Након читања књиге, правник и социјални радник Јово Космајац у својој рецензији истакао је да га је овај рукопис вратио у ратна и поратна збивања.

„Доктор Ждрале емотивно, вјерно и надасве истинито описује догађаје једног времена у коме је буктао грађански рат несхватљивих размјера у БиХ“, навео је Космајац и додао да ова „документционо-мемористичка књига пружа социјалну димензију без које би будућим генерацијама било тешко реконструисати /не/грађански рат у БиХ од 1992. до 1995. године“.

Академик Мирко Шошић у рецензији је истакао да је књига доктора Ждрала и данас потребна много година послија рата, као истинито, документовано историјско сјећање, насупрот доминирајућим лажима којима се оправдавају агресија, злочини и врши груба ревизија историје једног народа.

Почетак промоције заказан је за 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

/Срна/