ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- ПАЛЕ- Пројекција филма о хуманости Холанђанке Јени Лигтенберг

491

КинотекаРепублике Српске и Матична библиотека Источно Сарајево, организују 18. и 19. новембра пројекције документарног филма „Јени, мало свјетло са Запада“, редитеља Слободана Симојловића, посвећеног Холанђанки Јени Лигтенберг, која је током минулог рата боравила у хуманитарној мисији на Палама.

Филм је снимљен по књизи „Ратни дневник Пале 1993-1995“ коју је написала Јени Лигтенберг, а приредио академик Мирко Шошић.

„Kњига представља драгоцјено и непристрасно свједочанство о рату на нашим просторима, из угла холандске апотекарке која је дошла у хуманитарну мисију 1993. године и остала све до 1995. Документарни филм прати књигу-дневник и боље нас упознаје са ликом и дјелом Јени Лигтенберг, која је ратне године провела на Палама и током тог периода написала дневник“, саопштено је из Kинотеке Српске.

Јени Лигтенберг је била апотекарка и хуманиста из Холандије, те организатор бројних донација лијекова и медицинског материјала током рата.

Директор Kинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић, изјавио је раније Срни да је филм урађен на основу књиге коју је штампала Матична библиотека Источно Сарајево, јер су жељели да се одуже Јени за све добро што је учинила за српски народ.

Лаловић наводи да је Јени, дошавши на Пале, затекла другачију слику, завољела српски народ и остала до краја рата.

Филм ће бити приказан у четвртак, 18. новембра, у Kултурном центру Источно Ново Сарајево са почетком у 19.00 часова.

Друга пројекција биће одржана у петак, 19. новембра у Kултурном центру Пале са почетком у 19.00 часова.

/Срна/