ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- У сриједу почињу „Принципови дани“

293

Осмодневна манифестација „Принципови дани“ у Источном Новом Сарајеву почеће у сриједу, 22. јуна отварањем Ликовне колоније „Бели вук“ у амфитеатру на Тврдимићима. Отварање четвртог сазива Ликовне колоније предвиђено је за 19.00 часова.

У оквиру овогодишње манифестације биће представљени први резултати сарадње са Архивом Босне и Херцеговине.

У четвртак, 23. јуна 2022. године од 19 часова, по први пут у Источном Сарајеву, на Тргу Републике Србије – Изложба “Сарајевски атентат – историјски контекст у свјетлу докумената Архива Босне и Херцеговине” и промоција књиге “Сарајевски атентат – повратак документима” Мирослава Перишића, директора Државног архива Србије.

Изложба ће на јасан, прегледан и модеран начин у новом свјетлу указати на дубинске коријене сарајевског атентата и ратног пожара који је означио почетак епохе нове европске историје кроз оригиналне документе и фотографије, а господин Перишић представиће књигу насталу на оригиналној грађи из доступних докумената Архива БиХ и других извора, која говори истинито и чињенично о прошлости.

У петак, 24. јуна, у Културном центру од 20.00 часова биће изведена монодрама „Flora Sends“ ауторског пројекта Татјане Кецман.

У суботу, 25. јуна, од 19.00 часова биће уприличено отварање изложбе „Иконе и фреске Рудничко – таковског краја“ Културног центра Горњи Милановац.

У сали Културног центра Источно Ново Сарајево у недјељу, 26. јуна са почетком у 20.00 часова биће одиграна монодрама „Светозар Т’рећи“ у продукцији „НАСТеатра“.

У понедјељак, 27. јуна, на Тргу Републике Србије од 19.00 часова предвиђено је представљање радова четвртог сазива ликовне колоније „Бели вук“. Од 20.00 часова на истој локацији, биће уприличена промоција књиге „Српска прича“, аутора мајора Александра Милошевића, а уз аутора учешће у промоцији ће узети др Немања Девић, историчар Борисав Челиковић и професори историје Небојша Мичић и Александар Костовић.

Исто вече на Тргу Републике Србије биће одржан цјеловечерњи концерт музичког састава „Баштина“ из Лесковца.

У уторак, 28. јуни, у 10.00 часова предвиђено је полагање цвијећа на гроб Гаврила Принципа на гробљу Свети арханђели Георгије и Гаврило у Сарајеву, док је за 12.00 часова предвиђено полагање цвијећа на споменик Гаврилу Принципу у Источном Новом Сарајеву.

Истога дана са почетком у 19.00 часова у сали Културног центра Источно Ново Сарајево биће одржана Видовданска академија.

Завршног дана манифестације, 30. јуна, биће одржана традиционална „14. Конференција беба“ са почетком у 18.30 часова на Тргу Републике Србије.

Комплетан програм манифестације можете преузети овдје.

/општина Источно Ново Сарајево/