ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- У току изградња студентског дома, студенти у новим собама већ у наредној академској години

612

У току је изградња новог студентског дома у у Источном Новом Сарајеву за који је 7,5 милиона КМ обезбијеђено из буџета Републике Српске, изјавила је Срни вршилац дужности директора Студентског центра Александра Бјелица.

-Вриједност инвестиције је шест милиона КМ, плус опремање за које је обезбијеђено 1.500.000 КМ. Ускоро би требало да буде објављен и тендер за опремање студенског дома. Влада Републике Српске је обезбиједила та средства, а општина Источно Ново Сарајево је финансирала израду пројекта – истакла је Бјелица.

Она је додала да је извођач радова фирма „Радис“ из Источног Сарајева и да радови теку планираном динамиком па се, уколико све буде ишло по плану, већ у наредној академској години може очекивати да ће се у нову зграду уселити и први студенти.

-Дакле, до октобра би требало да буде завршено, уколико не буде неких непредвиђених ситуација, с обзиром на то да се врши адаптација објекта па се никад не зна. За сада све тече неком бржом динамиком него што је очекивано – истакла је она.

Бјелица је навела да је капацитет новог студентског дома 220 кревета, са мензом, кухињом, пратећим просторијама и канцеларијама.

-У потпуности ћемо се иселити из просторија које користимо на Електротехничком факултету, а користићемо и тренутни студентски центар у којем се налазимо. Имаћемо потребу да и даље користимо обје зграде, а питање је и на који начин ћемо се организовати, односно који студенти ће имати предност да буду у новом, а који ће остати у старом дому – истакла је Бјелица, напомињући да тренутно имају око 300 студената.

Бјелица је навела да се предност даје редовним студентима и студентима са бољим просјеком.

Говорећи о цијенама смјештаја, Бјелица је напоменула да се тренутно крећу од 40 КМ, 70 КМ до 120 КМ на мјесечном нивоу, те додала да је рано говорити о томе да ли ће бити неких промјена.

-У цијену је, осим смјештаја, урачуната и храна, односно три оброка. За дјецу погинулих бораца је 40 КМ, за избјеглице, расељена лица, дјецу незапослених родитеља, као и дјецу ратних војних инвалида је 70 КМ, а за остале је 120 КМ – појаснила је Бјелица.

Бјелица је напоменула да су се током појаве вируса корона придржавали прописаних мјера, тако да није било већих проблема.

-Студенти који су били заражени у одређеном периоду, ишли су кући или су били изоловани овдје па смо им достављали храну. Предност је можда зато што смо мали дом па на тај начин сви функционишемо као породица, запослени заједно са студентима. Морам да похвалим рад мојих сарадника и сарадњу са студентима, која је јако добра. Договарамо се у вези свега, уопште око одвијања живота у дому – навела је Бјелица.

Нови студентски дом биће смјештен у Улици Стефана Немање, поред будуће зграде Ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

/Срна/