ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- “Филмотека” посвећена Тенесију Вилијамсу

243

Кинотека Републике Српске, у оквиру редовног програма „Филмотека“, организује пројекције филмова снимљених по драмским комадима Тенесија Вилијамса.

Филмотека ће се одржати 7. и 8. фебруара 2023. године у Културном центру Источно Ново Сарајево од 19:00.

Улаз за публику је слободан.

Прво вече, 7. фебруара, биће приказан филм Трамвај звани чежња. 

Ова драма је написана 1947. године, популарност широм свијета стекла је истоименом филмском адаптацијом режисера Елије Казана из 1951. године, у којој су главне улоге играли Марлон Брандо (Marlon Brando, 1924–2004) и Вивијен Ли (Vivien Leigh, 1913–1967).

Занимљиво је да по мотивима овог драмског текста и Вуди Ален (Woody Allen, 1935) 2013. године реализује сценарио за свој филм Плави јасмин (Blue Jasmine). Казанова верзија за филм, коју је такође написао Вилијамс, добила је три од четири Оскара који се додјељују главним и споредним глумцима. Један је добила Вивијен Ли, која је играла Бланш и у лондонској поставци на Вест Енду (West End Theatre), у режији Лоренса Оливијеа (Laurence Olivier, 1907–1989), а друга два, за споредне улоге, добили су Ким Хантер (Kim Hunter, 1922–2002), за улогу Стеле Ковалски, и Карл Малден (Karl Malden, 1912–2009), за улогу Харолда Мичела. Марлон Брандо је остао без Оскара за главну мушку улогу, који је те године добио Хемфри Богарт (Humphrey Bogart, 1899–1957) за филм Афричка краљица, али је ипак улогом Стенлија Ковалског дошао у врх листе модерних филмских глумаца своје генерације. Рад на првој продукцији ове драме означио је, за Бродвеј, почетак плодне сарадње Тенесија Вилијамса и једног од најпознатијих позоришних и филмских редитеља 20. Вијека, Елије Казана. Вилијамс је инсистирао на томе да Казан ради позоришну верзију јер је сматрао  да једино он на сцени може оживјети драму  онако како се она дешава у стварном животу.

Друго вече, 8. фебруара, биће приказан филм Тетовирана ружа.

Тетовирана ружа је америчка филмска адаптација истоименог комада Тенесија Вилијамса из 1955. године. Адаптирали су га Вилијамс и Хал Кантер, а режирао Данијел Ман, са звездама Аном Мањани, Бертом Ланкастером, Марисом Паван и Џом Ван Флит . Вилијамс је првобитно написао комад за Италијанку Ану Мањани да игра на Бродвеју 1951. године, али је одбила понуду због потешкоћа са енглеским језиком у то време. У време ове филмске адаптације била је спремна. Ана Мањани је освојила Оскара за најбољу глумицу за своју улогу, а филм је освојио најбољу уметничку режију и најбољу камеру, а добио је још пет номинација, укључујући најбољи филм и најбољу споредну глумицу за Марису Паван.

Тенеси Вилијамс, право име Томас Ланир Вилијамс III (енгл. Thomas Lanier Williams III; Коламбус, 26. март 1911 — Њујорк, 25. фебруар 1983) је био амерички драмски писац и један од најзначајнијих драмских писаца 20. вијека. Име „Тенеси“ су му дале колеге на колеџу инспирисане његовим јужњачким акцентом и чињеницом да му је отац био поријеклом из Тенесија. Освојио је двије Пулицерове награде за драму: за комад Трамвај звани чежња 1948. и за драму Мачка на усијаном лименом крову 1955. Поред тога, његове драме Стаклена менажерија из 1945. и Ноћ игуане из 1961. освојиле су награду Њујоршког удружења драмских критичара. Драма Тетовирана ружа (коју је посветио свом љубавнику, Френку Марлоу) је 1952. освојила награду Тони за најбољи позоришни комад.

/Катера/

фото: Катера