ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Oдржан цјеловечерњи концерт музичког састава „Фенечки бисери“

446

На Тргу Републике Србије у Источном Новом Сарајеву синоћ је, у оквиру манифестације „Принципови дани“, одржан цјеловечерњи концерт музичког састава „Фенечки бисери“, уз гостовање вокалног солисте Ане Ивановић.

„Фенечки бисери“ изводе духовну, родољубиву, етно и традиционалну музику, а репертоар им је обогаћен руским, македонским и грчким пјесмама.

Група је основана у манастиру Фенек 27. октобра 2017. године, на Свету Петку, славу овог храма, уз благослов игумана Макарија. Утемељивачи су средњошколци и студенти браћа Никола, Стефан и Василије Анастасијевић са сестром Зорицом, Невеном Ристић и многобројним пријатељима.

Сви чланови састава су музички образовани.

У октобру 2017. године игуман манастира, архимандрит, отац Макарије ујединио је таленте ових младих људи за музику и дао име овом ансамблу. Све од тада, до данас, они свирају и пјевају у славу Божију.

Веома је запажен хуманитарни рад „Фенечких бисера“, а њихова велика овогодишња достигнућа су први снимљени албум и њихов до сада највећи концерт одржан на Коларцу, 9. маја.

„Фенечки бисери“ имају и своју химну „Под зидом манастира Фенек“, чији је текст и мелодију написао монах Дамјан, а њихова добротворна акција носи слоган „На дар смо добили, на дар и дајемо“, те публика има прилику да остави новчани прилог или неку другу врсту помоћи која се уручује школама и породицама на Косову и Метохији.

Више о активностима и раду овог музичког састава заинтересовани могу пронаћи на њиховом „Фејсбук“ и „Инстаграм“ профилу.

Гост на њиховом концерту у Источном Сарајеву је музичка умјетница из Београда Ана Ивановић.

Ивановићева је дипломирала на Музичкој академији у Источном Сарајеву, на Одсјеку за Црквену музику и појање, након чега се вратила у Београд и наставила да се бави музиком кроз рад са бројним музичким ансамблима и као руководилац хора.

Данас, завршног дана манифестације „Принципови дани“ у Источном Новом Сарајеву, биће одржана Конференција беба са почетком у 18.00 часова на Тргу Републике Србије.

/Срна/