ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Тврдимићи – Важан пројекат који ће отворити новa радна мјеста

614

Начелник општине Источно Ново Сарајево, Љубиша Ћосић, изјавио је да  је најзначајнија тачка дневног реда сједнице Скупштине, приједлог одлуке о усвајању урбанистичког пројекта “Тврдимићи”.

Ћосић истиче да овај пројекат подразумијева  изградњу викенд насеља са 55 локација за три врсте типских кућа, три мања и једног већег хотела, као и простора за споменик, ловачки дом и природни амфитеатар “Бијели вук”, као и још један мањи Ловачки дом, те много стаза за шетњу.

„Овај туристичко-рекреативни комплекс је већ привукао велику пажњу и трудићемо се да у наредну годину и по дана барем 70 одсто овог комплекса буде завршено“ рекао је Ћосић.

Он додаје да ће у овој години бити завршена још једна пјешачка стаза са погледом на Касиндолску ријеку, те да ће на наредној Скупштини општине одборницима предложити да се распише јавни позив за избор стратешког партнера за изградњу овог викенд насеља.

„Стратешки партнер ће морати да обезбиједи одређене услове“ каже Ћосић и додаје да купци који одлуче да купе локације неће имати могућност да то земљиште препродају.

Ћосић је рекао да ће сва средства по основу ренте и уређења бити усмјерена на изградњу локалитета Тврдимићи.

„Уколико продамо свих 55 локација новац ћемо искористити за изградњу саобраћајница, као и канализационе и водоводне мреже на територији наше општине, а оно што добијемо од ренте од објеката ћемо улагати у изградњу Тврдимића“ рекао је Ћосић.

Он је рекао да ће општина у наредна два мјесеца израдити типске пројекте кућа, те да ће овај локалитет бити нешто јединствено у цијелој Републици Српској.

Ћосић додаје да ће изградња комплекса на Тврдимићима отворити најмање  50 до 100 нових радних мјеста.

„Када све буде реализовано, створиће се услови за оснивање општинског предузећа које ће да управља овим комплексом“ рекао је Ћосић.

Ћосић истиче да се на данашњој сједници Скупштине говорило и о субвенцијама за изградњу стамбених и стамбено-пословних објеката, површине до 400 квадратних метара за породице погинулих бораца, као и социјално угрожене породице.

Он додаје да је на данашњој сједници усвојена Одлука да у пословној зони “Врањеш” за ренту инвеститорима трошкови буду умањени за 50 одсто.

„Инвеститори који граде своје производне погоне на подручју општине Источно Ново Сарајево имају двије врсте попуста, један за готовинско плаћање и други од 10 одсто за све инвеститоре који одлуче да граде у нашој општини“ рекао је Ћосић.

 

/srpska.info/