ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Усвојен буџет за наредну годину

701

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су буџет општине за 2019. годину у износу од 9.203.666 КМ.

Усвојени буџет мањи је за око 850.000 КМ од првобитног буџета за ову годину, који је прије ребаланса био планиран у износу од 10.051.738 КМ.

Начелник општине Љубиша Ћосић рекао је новинарима након сједнице да чињеница да нико није гласао против буџета показује да политика управљања и доношења буџета, која се спроводи већ шест година, даје резултате.

Ћосић је навео да ће у укупним планираним буџетским средствима порески приходи износити 2.807.000 КМ, непорески 4.521.000 КМ, док су текући расходи планирани у износу од 6.069.466 КМ, али и нешто више од два милиона за капитална улагања.

„У наредној години суфинансираћемо и изградњу спортске дворане /500.000 КМ/, нови градски парк у „центру два“, градимо Дечанску улицу /350.000 КМ/, проширујемо и реконструишемо саобраћајницу Вука Караџића, зграду општине /100.000 КМ/, неколико игралишта, а наставићемо и са уградњом нове јавне ЛЕД расвјете“, истакао је Ћосић.

Ћосић је рекао да су планирана два милиона општинских средстава за капиталне инвестиције, изразивши наду да ће бити средстава и са стране, односно, како је навео, подршке са виших нивоа власти, прије свега Владе Републике Српске.

Према његовим ријечим, у наредној години из буџета ће бити издвојено и 700.000 КМ за покриће дефицита из ранијих година, који је проузрокован дефицитом из 2012. године, тако да би у наредној и 2020. години требало да буду покривени сви дефицити.

Ћосић је рекао да је са дневног реда сједнице повучен приједлог одлуке о забрани држања домаћих животиња на подручју ове општине, с циљем да се о том питању спроведе јавна расправа.

Одборник СДС-а Милан Ковачевић сматра да је буџет реалан, али да је потребно сачекати да прође првих шест мјесеци 2019. године, како би се видјело какво ће бити његово извршење.

Ковачевић је поздравио одлуку да са дневног реда буде повучен приједлог одлуке о забрани домаћих животиња и да буде покренута јавна расправа јер је потребно усагласити ставове, захтјеве и потребе свих страна.

У структури буџетских прихода планирани приходи су мањи за 320.000 КМ јер је препоруком Министарства финансија на Нацрт буџета тражено да се грантови од виших нивоа власти не планирају у буџету док не буду остварени.

У структури непореских прихода планирано је повећање прихода од накнаде за уређење грађевинског земљишта за 149.000 КМ, док других промјена у структури непореских прихода у односу на Нацрт буџета за наредну годину није било.

На захтјев Центра за социјални рад у новом буџету биће повећана средства за туђу његу и помоћ у износу од 7.000 КМ, као и за личне инвалиднине у износу од 24.000 КМ.

На сједници усвојене су и одлуке о висини пореске стопе пореза на непокретности за 2019. годину, начину и условима продаје грађевинског земљишта у државној својини, те програм рада зимске службе за наредну годину.

 

/Срна/