ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Усвојена одлука о давању у закуп 29 пословних простора

393

Скупштина општине Источно Ново Сарајево усвојила је данас одлуку о условима и начину давања у закуп 29 пословних простора у спортско-пословном центру у изградњи, у оквиру којег је и спортска дворана.

Начелник Источног Новог Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да пословни простори нису довршени, те да је формирана комисија која је утврдила колико је још средстава потребно уложити да би добили употребну дозволу.

„Комисија је утврдила различите износе за 29 пословних простора, појединачно по метру квадратном. Желимо да подстакнемо сва правна и физичка лица да се пријаве и одлуче за дјелатност којом желе да се баве. Сва уложена средства биће враћена у оквиру 30 одсто мјесечне закупнине у периоду од 10 година, колико ће бити остављена могућност за закуп простора уз могућност поновног продужења“, рекао је Ћосић новинарима након сједнице.

Он је напоменуо да пословни простори нису на продају и да је намјера да их општина задржи у власништву, те омогући дугорочни закуп и улагање у њих, а како каже, најбитније је да ће бити отворена нова радна мјеста.

„Имајући у виду локацију нове спортске дворане, Трг Србије ће бити мјесто које ће окупљати велики број грађана и потреба за издавање тих пословних простора ће бити велика“, истакао је Ћосић.

Он је додао да ће након ступања на снагу одлука бити објављена на званичној и „Фејсбук“ страници општине и службеним новинама.

На сједници је усвојена и одлука о приступању изради измјене Регулационог плана „Чича“, јер, како наводи Ћосић, постоји интересовање инвеститора за градњу, тако да ће на том простору бити нова пословна и стамбена градња.

Одборници су усвојили и програм под називом „Паметни град за период 2020-2023. година“, а усвојена је и одлука о измјени радног времена трговинских објеката недјељом, од 8.00 до 14.00 часова на подручју општине Источно Ново Сарајево.

Ћосић је додао да је од 2013. године рад трговинских објеката био скраћен од 8.00 до 16.00, али је било оних који нису примјењивали ту одлуку.

„Позивам све инспекцијске органе да недјељом врше контролу у трговинском објектима, јер ништа нам не вриједе одлуке које доносимо ако их не поштујемо и не примјењујемо“, истакао је Ћосић.

Он је додао да ово неће утицати на послодавце, те да је законски остављена могућност да онај ко је регистрован као драгстор може да ради 24 часа.

Ћосић је изразио задовољство због чињенице да је готово свих 14 тачака дневног реда сједнице усвојено једногласно, што показује да одборници схватају да предложене тачке имају везе са свакодневним животом и функционисањем локалне заједнице, односно њеним напретком и даљим развојем.
/Срна/