ОБИЉЕЖАВАЊЕ 150 ГОДИНА ОД ОСВЕШТАЊА САБОРНОГ ХРАМА У САРАЈЕВУ

216

Свечаном академијом у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву почело је обиљежавање 150 година од освештања овог храма.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом истакао је у бесједи поводом овог јубилеја да је Саборна црква Рођења Пресвете Богородице положајем, габаритом и стилом један од симбола Сарајева.

„Наши преци нису је правили због престижа већ из потребе да хиљаде сарајевских Срба имају цркву у којој ће имати мјесто за своје вјерске потребе“, рекао је владика Хризостом.

Владика је додао да ова црква није важна само за Србе већ и за припаднике других религија које живе у Сарајеву.

„Ова саборна црква и Стара црква на Башчаршији су наш понос и похвала. Ови храмови су истовремено и њихови“, навео је митрополит Хризостом и додао да Сарајево многи упоређују са светим градом Јерусалимом.

Протојереј ставрофор Владимир Ступар подсјетио је да је одлука о градњи Саборне цркве у Сарајеву донесена 1859. године, а да су темељи освештани 11. јуна 1863. године.

„Изградња је трајала од 1863. до 1874. године, главни неимар је био чувени Андрија Дамјанов из Велеса. Цркву је 1872. године освештао митрополит Пајсије са 76 свештеника уз присуство 10.000 вјерника“, навео је Ступар.

Он је истакао да је актуелна власт у Републици Српској и БиХ кроз многе пројекте дала допринос, како каже, функционисању Саборне цркве у Сарајеву.

„Грчка Влада је својевремено помогла да се реконструише фасада, такође институције Србије помажу овом храму“, додао је он.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је новинарима да од освештања 1872. године Саборна црква не окупља само православни народ из Сарајева, већ из цијеле Републике Српске и БиХ.

„Некада је Сарајево било мјесто које су Срби стварали и градили, а данас нажалост Срба овдје има у траговима али српски народ који живи у Источном Сарајеву и околини никад не заборавља своје коријене и никада не могу заборавити значај Саборне цркве у Сарајеву“, нагласио је Ћосић.

Свечаној академији присуствовали су и представници друштвеног, политичког и културног живота Сарајева и Источног Сарајева, као и чланови српског пјевачког друштва „Слога“ из Сарајева.

У оквиру обиљежавања 150 година од освештања Саборног храма Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, сутра ће у 9.00 часова бити служена света литургија.

/Срна/