ПУШТЕНА У РАД ФОТОНАПОНСКА ЕЛЕКТРАНА НА ЗГРАДИ ГРАДСКЕ УПРАВЕ ИСТОЧНО САРАЈЕВО

207

На згради Градске управе Источно Сарајево инсталисана је фотонапонска електрана капацитета 50 kW, која би у наредном периоду требало да допринесе знатним уштедама електричне енергије у објекту. Поставку електране у цјелости је финансирала Европска унија у износу 92.000 КМ.

Ријеч је о веома значајном пројекту за Град Источно Сарајево, који ће допринијети већем коришћењу обновљивих извора енергије, побољшању енергетске ефикасности објеката, увођењу паметних рјешења, коришћењу чисте енергије, а све с циљем смањења загађености ваздуха, што постаје све већи проблем у урбаним срединама, посебно у зимским мјесецима.

 „Управо наш објекат треба да буде примјер како можемо и треба да ефикасније користимо енергију, али и да се крећемо према нултој емисији CО2. Ово рјешење знатно ће смањити и трошкове електричне енергије у периоду када је највише користимо. Предвиђамо да ће наши трошкови електричне енергије бити мањи за око 50 до 60%“, нагласио је градоначелник Источног Сарајева  Љубиша Ћосић.

„Климатске промјене и загађење су универзална питања и не познају границе. Власти Сарајева и  Источног Сарајева препознали су проблеме загађења и спремни су да напредују ка климатској неутралности учешћем у мисији „Net zero cities“. Мисија је десетогодишњи програм, али је важан сваки напор да се ријеши проблем загађења и ублажи утицај климатских промјена. ЕУ остаје спремна да подржи власти да смање загађење и повећају употребу обновљивих извора енергије“, нагласио је Стефано Елеро, шеф кооперација у Делегацији Европске уније у БиХ.

Инсталација фотонапонске електране реализована је кроз иницијативу „100 нето нула европских градова“ у оквиру које се Град Источно Сарајево обавезао на нето нулту емисију штетних гасова, односно на климатску неутралност у року једне деценије. Ријеч је о иницијативи чији циљ је побољшање живота грађана путем конкретних реконструкцијских и адаптацијских радова, обезбјеђивању потребне опреме, (ре)изградњу јавних објеката у локалним заједницама широм БиХ (вртића, игралишта, школа, спортских дворана, терена) и (ре)изградњу друштвених центара.

„Нама као организацији цивилног друштва веома је важно да доносимо пуно конкретних промјена у локалним заједницама широм Босне и Херцеговине у оквиру нашег трогодишњег пројекта. Трипартитни однос сарадње Делегације ЕУ, организација цивилног друштва и власти је добар примјер који желимо наставити и у будућности, уједно и једино исправно за наш убрзани пут ка ЕУ. Највећи проблем БиХ су масовни одласци становништва, а ако желимо задржати младе људе овдје, вријеме је и да се сви заједно окренемо будућности“, истакла је Аида Дагуда, директорица Центра за промоцију цивилног друштва.

Фотонапонска електрана je постављена у оквиру пројекта „ЕУ за локалне заједнице“, који финансира Европска унија, чији је циљ побољшање услова живота грађана и  грађанки у локалним заједницама широм БиХ. Пројекат спроводе Центар за промоцију цивилог друштва (CPCD) и њемачка организација Хелп – Hilfe zur Selbsthilfe.