СВЕЧАНО ОТВОРЕН МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ „ПРВИ КАДАР“

284

Међународни филмски фестивал „Први кадар“, под мотом „Важно је бити први“, отворен је у Источном Новом Сарајеву премијерним извођењем филма „Света Петка – крст у пустињи“, режисера Хаџи-Александра Ђуровића.

Током церемоније отварања 16. Фестивала у сали Културног центра додијељена је плакета „Лик кнеза Павла Раденовића“ Фестивалу глумачких остварења играног филма“ Филмски сусрети“ Ниш за развој кинематографије у региону, која је уручена директору Нишког фестивала Срђану Савићу.

У име управа локалних заједница са подручја града Источно Сарајево присутнима се у препуној сали Култруног центра Источно Ново Сарајево обратио замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић, који је честитао Продукцији „Први кадар“ и захвалио грађанима за велики одзив и интересовање за Фестивал.

„Ово је један од најбољих примјера како ентузијазам појединаца може креирати и реализовати велике и озбиљне пројекте традиционалног и међународног карактера, изузетне умјетничке вриједности“, истакао је Костовић.

Режисер „Свете Петке – крста у пустињи“ подсјетио је за Срну да је у овом филму ријеч о причи у којој побожна дјевојка Параскева напушта свој живот међу људима у Константинопољу и одлази у Јорданску пустињу гдје проводи наредних 40 година живота борећи се са искушењима, гријеховима и унутрашњим демонима.

Овај филм прати пут од обичне дјевојке до највољеније и најпоштованије светитељке православља.

Паралелна филмска прича говори о двије жене /арапкињи Зејнеби из бедуинског племена и Параскеви/, које потичу из различитих културних, социјалних и вјерских средина, али дијеле исте људске емоције, вриједности и стварају необично пријатељство својим чистим срцима.

Током боравка у пустињи, Зејнеба је Параскевин једини пријатељ, али и огледало и одраз спољног свијета који је Параскева напустила, а ова прича говори како људи могу да побиједе своје слабости.

Теме филма, у којем глуме Милена Предић и Милица Стефановић, су универзална морална питања човјечанства, што га чини актуелним и данас, било гдје на свијету, а настао је по истинитој причи и роману „Петкана“ Љиљане Хабјановић Ђуровић, мајке Хаџи-Александра.

Пријатељи овог филма, који су омогућили његово приказивање, су општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и градови Источно Сарајево и Зворник, који су и спонзори Фестивала.

Јуче у 12.00 часова почео је Кидс фест – Дјечији филмски програм у оквиру кога је малишанима приказан филм „Лето када сам научила да летим“, режисера Радивоја Андрића.

Након тога, услиједио је такмичарски програм Фестивала, а потом и специјална пројекција филмова за штићенике Казнено-поправног завода Кула.

„Први кадар“ своје филмско путовање данас и у петак, 23. децембра, наставља у Зворнику, гдје ће осим такмичарског програма, данас у 19.00 часова, на бис бити репризиран поменути филм „Света Петка – крст у пустињи“.

Панел-дискусија о теми „Религија на филму“ предвиђена је данас у 17.00 часова, као и промоција књиге „Јеванђеље на филму“. Конференција за новинаре заказана је за 18.30 часова.

У петак, 23. децембра биће реализован такмичарски и програм за дјецу, која ће моћи да премијерно у Републици Српској погледају играни филм „Вучје бобице“, режисера Сретена Јовановића.

У плану је и одржавање Филмске школе „Првог кадра“ под називом „Како се гледа филм: мала школа филмског бонтона“, коју воде филсмки критичари Ђорђе Бајић и Зоран Јанковић.

Свечана церемонија затварања Фестивала и проглашење побједника заказана је за петак у 19.00 часова, а претходиће јој конференција за новинаре у 18.30 часова.

Сви ови програми у четвртак и петак биће одржани у Дому омладине у Зворнику.

Медијску подршку Фестивалу „Први кадар“ пружа значајан број медија у Републици Српској и Федерацији БиХ, а званична медијска агенција фестивала је Новинска агенција Републике Српске – Срна.

/Срна/