АГРАРНИ ФОНД ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА: ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНИМ ДОМАЋИНСТВИМА КОЈА СЕ БАВЕ УЗГОЈЕМ ПОВРЋА

1857

Аграрни фонд Источног Сарајева расписао је у уторак јавни позив за подршку пољопривредним произвођачима са подручја града на који се могу пријавити пољопривредна домаћинства која намјеравају да се баве узгојем поврћа. Подршка се односи на додјелу расада поврћа за пластеничку производњу и садног материјала за производњу на отвореном, рекла је директор Аграрног фонда Ивана Новаковић.

Новаковићева је појаснила да је циљ овог програма подршка економском оснаживању пољопривредних домаћинстава кроз повећање домаће производње и смањење увоза.

„На јавни позив може се пријавити један члан одређеног домаћинства. Процедура није компликована, уз пријаву која се може пронаћи на интернет страници Градске управе или у просторијама Аграрног фонда, потребно је доставити фотокопије личне карте, пријаве пребивалишта и кућну листу. Ако лица која се пријављују припадају осјетљивим категоријама становништва, потребно је да доставе и одређене доказе о свом статусу, на основу чега ће имати предност при додјели садног материјала“, нагласила је Новаковићева.

Директор Аграрног фонда рекла је да су предмет јавног позива сјеменски пакети намијењени производњи на отвореном за домаћинства која располажу пољопривредним земљиштем минималне површине 500 метара квадратних, као и пакети за домаћинства која се баве узгојем паприке и парадаjза у пластенику, а располажу пластеником од 50 или 100 метара квадратних.

Новаковићева је рекла  да на територији Источног Сарајева још не постоји јединствена база података на основу које би се могло знати каквим ресурсима град располаже кад је ријеч о  пољопривредној производњи.

„Аграрни фонд Источног Сарајева требало би да, путем општина, оствари директну комуникацију са пољопривредним произвођачима са подручја цијелог града, како бисмо стекли увид у стварне потребе произвођача, али и директно, од људи на терену, сазнали који су то њихови проблеми“, навела је Новаковићева.

Према њеним ријечима, први корак у наредном периоду требало би да буде креирање јединствене базе података на нивоу града, при чему би Аграрни фонд преузео улогу координатора између општина.

„Без базе података на нивоу цијелог града не можемо обезбиједити већа финансијска средства која би омогућила значајнију пољопривредну производњу, јер не можемо заједнички аплицирати ка међународним фондовима за додјелу бесповратних средстава у овој области“, закључила је Новаковићева.