БЕЗ ДОГОВОРА О РЈЕШЕЊУ ПРОБЛЕМА НЕДОСТАТКА ВОДЕ

598

Руководства општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа нису данас успјела да дођу до договора и рјешења за проблем водоснабдиједавања на подручју ове двије локалне заједнице, а наредни састанак најављен је за седам дана.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић, који је иницирао састанак, изјавио је да је ово била прилика да се види у којем правцу би требало да дјелује предузеће “Водовод и канализација Источно Сарајево”, као и ове двије општине, како би био ријешен проблем недостатка воде за становнике ових локалних заједница.

Катић, који је и предсједник Скупштине акционара предузећа “Водовод и канализација Источно Сарајево”, рекао је да је Скупштина општине Источна Илиџа раније донијела одлуку о формирању комуналног предузећа.

“Општина Источно Ново Сарајево и Водовод понудили су рјешења која се односе на инвестирање у износу већем од 8.000.000 КМ, али уз одређене гаранције да за двије или три године општина Источна Илиџа неће формирати своје предузеће, те да нећемо беспотребно улагати велика средства у нешто што није наше”, истакао је Катић.

Он је додао да је другој страни понуђено неколико модела рјешавања проблема, од којих је прво да се покуша наћи заједнички језик у вези са управљачком структуром, јер је “Водовода и канализација” 100 одсто у власништву општине Источно Ново Сарајево.

“Други је да општина Источно Ново Сарајево уђе у ову инвестицију, а да се, уколико дође до формирања предузећа у Источној Илиџи, општина Источно Ново Сарајево обештети за износ који је уложила у рјешавање водоснабдијевања. Или да се Источна Илиџа обавезује да ће куповати воду одређени период како инвестиција не би била беспотребна”, истакао је Катић.

Он је рекао да је био и приједлог да општина Источна Илиџа предузме активности на обезбјеђењу финансијских средстава и ријеши проблем водоснабдијевања.

“Углавном се састанак одвијао у правцу ко ће имати колико акција у предузећу, ко ће имати управљачку структуру, колико чланова Надзорног одбора и колико ће бити директора. То сам покушавао да ставим по страни, мислим да је суштина рјешавање проблема водоснабдијевања, али хоћемо да идемо и у том правцу, све што је у складу са законом није проблем”, истакао је Катић.

Он је навео да ништа није договорено, осим да се одржи састанак поново за седам дана, додајући да вријеме истиче.

Водовод је јуче требало да почне са одређеним радовима како би стигли до периода август, септембар, октобар када имамо проблеме у водоснабдијевању и редукције. Више немамо право да кажемо да је нешто елементарна непогода, суша и слично, ми морамо наћи начин како ћемо то ријешити”, истакао је Катић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић оцијенио је да је садашња ситуација резултат лоших законских рјешења, наводећи да је за договор потребан компромис који би подразумијевао реконструкцију предузећа, његову докапитализацију и било који други облик промјене власничке структуре који би уважио општину Источна Илиџа.

“Нама замјерају што смо у одређене стратешке документе ставили и формирање јавних предузећа, на чему смо радили у претходном периоду и на чему ћемо сигурно радити и у наредном периоду. Примарно је да наши становници 365 дана 24 часа имају адекватну и квалитетну испоруку воде”, навео је Божовић.

Он је додао да сваке године општина улаже знатна средства у развој мреже, када је ријеч о водоводу, фекалној и кишној канализацији.

“Сва наплата иде предузећу у којем ми имамо нула одсто капитала. Да ли ћемо формирати предузеће или не зависи од студије која ће показати да ли је то могуће. До тада не може општина Источно Ново Сарајево ни Водовод да не испоручује воду становницима општине Источна Илиџа”, истакао је Божовић.

Директор предузећа “Водовод и канализација Источно Сарајево” Љубиша Лаловић рекао је да је на састанку предочио чињенице да у претходне двије године забиљежен значајан пад издашности изворишта Тилава који водом снабдијева становнике обје општине.

Водовод нема мандат ни средства да улаже у капиталне инвестиције и то зависи, прије свега, од локалних заједница. Задатак Водовода је да одржава водоводну мрежу”, истакао је Лаловић.

Он је додао да је обавијестио начелнике општина да је у овом тренутку, према параметрима из претходних година, дефицит воде око 25 до 30 литара у секунди.

“Ми то прије јуна морамо да обезбиједимо. Најављене студије ми не можемо да чекамо, морамо да дјелујемо одмах. То су захтјевни пројекти који имају своје процедуре, захтјевају рад и ми смо већ нека активности предузели и чекамо шта ће се даље десити”, истакао је Лаловић.

Он је напоменуо да у “Водоводу и канализацији” имају план како ријешити проблем водоснабдијевања на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те да очекују њихову подршку у томе.

Радном састанку у згради Градске управе Источно Сарајево присуствовали су и представници скупштина двије општине.

/Срна/

Фото: Филтер