БИТИ БОЛЕСТАН НЕ ЗНАЧИ НУЖНО ИМАТИ ФИЗИЧКУ, СПОЉА ВИДЉИВУ, ДИСФУНКЦИЈУ

454

Удружење „Мултипла склероза“ Сарајевско-романијске регије основано је 2006. године и тренутно броји више од 200 обољелих чланова којима се настоји пружити неки вид хуманитарне, психолошке и здравствене помоћи. Удружење представља хуманитарну и социјалну невладину организацију, са сједиштем у Источном Сарајеву.

Ова болест захтијева велику подршку и помоћ како на физичком, тако и на психолошком нивоу, те су ово, уједно, били и главни разлози за оснивање удружења овог типа, уз иницијативу групе људи обољелих од ове болести.

Удружење је у периоду од 2006. године до данас имало прекиде у извођењу различитих врста активности, усљед недостатка финансијских средстава и простора за окупљање, али никада није престајало да постоји.

Из Удружења су навели да је у протеклом периоду поново омогућен активан рад, захваљујући Општини Источно Ново Сарајево, која им је додијелила канцеларију, чиме је поново почело регистровање, окупљање и пружање помоћи обољелим.

„Неизмјерну захвалност исказујемо према Општини Источно Ново Сарајево која је препознала потребу за додјелу простора и Здравственој установи ‘Мастер Физикал’ која нуди бесплатне прегледе за све обољеле са овом дијагнозом, а живе у Источном Новом Сарајеву“, истичу из Удружења, те додају да послују у статусу самофинансирајуће организације.

Истичу да финансијске донације општина и привредника нашег града омогућавају обављање великог броја активности.

Рад  Удружења је тренутно базиран на ширењу информисаности, оспособљавања и прихватању обољелих у друштву, те промовисању солидарности. Често указују на проблем неинформисаности, стављајући акценат на то да је прилично мали број суграђана упознат са овом болешћу и пропратном симптоматологијом.

„Када посматрате особу која је обољела, она може бити непокретна, али може изгледати и здраво, обављати своје свакодневне активности и самим тим, одавати слику у потпуности здраве особе, што заправо није“, објашњава волонтерка овог удружења, Маја Крстић.

У септембру планирају  да изводе образовне радионице с циљем подизања свијести о мултиплој склерози, као обољењу, међу млађом популацијом. У склопу часова одјељенске заjеднице средњошколци ће имати прилику да сазнају основне ствари о овој болести и животу обољелих особа.

„Едукација као кључ разумијевања и прихватања различитог сигурно ће неке од оних који буду слушали предавање повести путем хуманитарног и волонтерског рада, што је Удружењу увијек добродошло“, истиче Крстић.

Из Удружења објашњавају да је тренутно највећи проблем финансијско ограничење, те се о даљим плановима и улагањима не може прецизно говорити. Средства се, како наводе, првенствено улажу у куповину лијекова или ортопедских помагала, најугроженијим члановима.

„Срећа и захвалност тих људи разлог су, како моје жеље за радом у Удружењу, тако и осталих чланова“, наводи волонтерка Крстић и додаје да се тада схвати колико мало, некоме значи много.

Крстић наглашава да им је жеља  да што више суграђана буде информисано, да схвати да бити болестан не значи нужно неку физичку, споља видљиву дисфункцију. Истиче да су млади људи они који могу и морају креирати друштво у овом правцу и тако све до циља, да живимо у заједници без стереотипа, предрасуда и неједнакости.

/Град Источно Сарајево/