ВАТРОГАСНОЈ ЈЕДИНИЦИ КВАДОВИ И МАШИНА ЗА ПРАЊЕ ТРГОВА У ВРИЈЕДНОСТИ ОД 238.000 КМ

293

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић предао је данас Територијалној ватрогасно-спасилачкој јединици Источног Сарајева два специјализована квад возила и машину за прање јавних површина на отвореном, укупне вриједности 238.000 КМ.

Градоначелник Ћосић изјавио је новинарима да су квадови за гашење пожара намијењени за рад на изразито неприступачним теренима, те да град у континуитету издваја буџетска средства за унапређење фунционисања ове јединице.

Он је напоменуо да су прошле године издвојена средства за Трново и Соколац.

„Поред Требиња, град Источно Сарајево је једина локална заједница која има возила овакве врсте. Поред тога што смо и до сада реаговали у неприступачним теренима, ово ће у многоме помоћи при гашењу шумских пожара“, додао је Ћосић.

Ћосић је најавио и да ће град ове године издвојити 150.000 КМ за куповину земљишта на Сокоцу за физичку изградњу јединице, а биће и улагања у набавку униформе.

„У континуитету издвајамо од 500.000 КМ и 800.000 КМ сваке године за набавку возила, опреме, униформе и све оно што унапређује рад наше Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице“, истакао је Ћосић, напомињући да има око 70 ватрогасаца у свих шест општина.

Он је додао да ће се за ова два возила обезбиједити и опрема за чишћење тротоара од снијега.

Старјешина Територијално ватрогасне јединице Источног Сарајева Његош Вукадин захвалио је граду за донацију два специјализована ватрогасна возила која су намијењена за гашење пожара на отвореном простору у веома неприступачним теренима, гдје су лошији путеви, а могу да се користе и на објектима – таванским просторијама.

„Настављено је улагање у ватрогасну јединицу. Град Источно Сарајево има доста неприступачног простора у шумама, планинама и возила ће користити много у повећању готовости и спремности јединице за реаговање у свим кризним ситуацијама“, истакао је Вукадин.

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да је веома битно што ће једно од ових специјализованих возила бити рапоређено ватрогасној јединици ове локалне заједнице.

„Нема дилеме да ће у многоме помоћи у гашењу локалних пожара, али и на одређеним таванским просторијама. Јачина једне локалне заједнице показује се у осавремењавању и набавци опреме, да се иде у корак са свијетом“, истакао је Југовић.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић је истакао да је ова локална заједница уз општину Источна Илиџа корисник једног од ових возила.

“Набавка ових возила, али и машине за чишћење отворених јавних површина и гашење таванских пожара и што се планира у будућности машина за чишћење тротоара, доводи до нове димензије у сарадњи комуналних предузећа и ватрогасне јединице и та синергија ће бити нови искорак у развоју како градске тако и општинске управе“, истакао је Костовић.

Возила су марке „поларис“ произведена у САД, а надоградњу је извршила позната аустријска компанија „Розенбауер“, која више од 100 година испоручује комплетан програм возила и опреме за ватрогасне службе.

Квадови за гашење пожара су опремљени модулима високог притиска и резервоарима од по 200 литара воде.

Машина за прање отворених површина ради под високим притиском, намијењена је за прање тргова и широких површина на отвореном, а ефикасно отклања и све нечистоће залијепљене за бетонске површине.

/Срна/