ВИШЕЧЛАНИМ ПОРОДИЦАМА ОБЕЗБИЈЕДИТИ ОДГОВАРАЈУЋИ СТАТУС

1841

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић разговарао је данас са представницима општинских удружења која окупљају вишечлане породице о рјешавању статуса ове категорије становништва.

Констатовано је да је питање статуса вишечланих породица потребно системски ријешити, те да би ова удружења требало прогласити  удружењима од посебног значаја.

Представници удружења истакли су да вишечлане породице не треба посматрати као социјално угрожену категорију становништва, него као позитиван примјер који треба стимулисати одговарајућом подршком свих нивоа власти. У удружењима вишечланих породица сматрају да њихови чланови треба да имају предност при запошљавању, субвенцију за плаћање јавних и комуналних услуга, али и приоритет приликом одређивања студентских стипендија и других видова подршке коју обезбјеђују локалне заједнице.

Градоначелник Ћосић рекао је да би о овим питањима требало да разговара са представницима општинских власти, како би модели подршке били усклађени на нивоу града, те подсјетио да је у претходном периоду  предузео значајне активности у области  пронаталитетне политике у општини Источно Ново Сарајево.

Ћосић је изразио спремност да се удружењима вишечланих породица обезбиједи статус  од посебног значаја и најавио активности на изради социјалне карте грађана Источног Сарајева, која би помогла да се установи прецизна евиденција о свим вишечланим породицама, али и социјалном стању становништва на подручју града.