ГРАДОНАЧЕЛНИКУ ЋОСИЋУ УРУЧЕНА ПОВЕЉА УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

382

Универзитет у Источном Сарајеву је за 29 година рада својим дјеловањем и енергијом предњачио у мијењању на боље општег амбијента града Источно Сарајево и Републике Српске, изјавио је ректор Милан Кулић.

Кулић је на Свечаној академији у Источном Сарајеву истакао да је Универзитет током 29 година рада постигао импозантне резултате.

„Универзитет у Источном Сарајеву је први у БиХ прошао акредитацију 2013. године, што довољно говори о квалитету наставе. Исте године је потписан Кодекс о етици у истраживању, чиме су истраживачи доведени у исту раван са свим осталим у свијету, док је 2017. године био добитник Лога изврсности“, рекао је Кулић.

Он је напоменуо да је Универзитет у Источном Сарајеву први који је ове године потписао споразум о сарадњи са Универзитетом у Ђилину у Кини, који, између осталог, подразумијева и издавање двојних диплома.

Кулића је указао да је Универзитет у Источном Сарајеву уписао прву генерацију студената који слушају предавања на енглеском језику на студентском програму медицине у Фочи, а да је у процедури да идуће године прва генерација слуша наставу на енеглеском језику на студентском програму стоматологија.

„Опредјељење Универзитета је да и други студентски програми уписују студенте који ће слушати наставу на енглеском језику“, рекао је Кулић.

Он је навео да Влада Републике Српске води рачуна о Универзитету у Источном Сарајеву и да су 29 година обезбјеђени сви просторни капацитети.

Кулић подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске 1992. године донијела одлуку о издвајању високошколских установа у Сарајеву и стварању универзитета Републике Српске, као и приједлог Владе да се води рачуна о регионалној заступљености и дисперзији приликом лоцирања појединих факултета.

Према његовим ријечима, том одлуком се спријечило исељавање становништва са ових простора Републике Српске, односно њено демографско, културно и економско пражњење.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, коме је на Свечаној академији додијељена Повеља Универзитета за изузетан допринос у његовом развоју, изразио је задовољство што је манифестација којом се обиљежава крсна слава и Дан Града Источно Сарајево поистовијећена са обиљежавањем 29 година рада Универзитета.

„Градска управа и општине у саставу Града Источно Сарајево и Унверзитет су једно. Расту једно уз друго, узајамно се помажу, разумију једни друге. Поред општина и града, Универзитет је тај који је носилац развоја и треба да диктира причу на подручја града. Како је растао град тако је растао и Универзитет, али и Република Српска“, рекао је Ћосић.

Он је изразио наду да ће идуће године за велики јубилеј – 30 година рада Универзитета у Источном Сарајеву бити завршен објекат Факултета физичке културе у Палама, објекат Рекотрата и Музичке академије са концертном двораном и нови студентски дом у Источном Новом Сарајеву.

„Тиме ћемо на подручју града имати ријешене све смјештајне капацитете Универзитета и остаје оно што је увијек присутна борба за што више студената, али и да они изађу са добрим знањем“, додао је Ћосић.

Професор Дражен Косорић са Музичке академије, који је добио признање за посебне резултате у умјетничком раду у 2020. години, изразио је задовољство јер је награду добио у кући у којој ради, што је посебан осјећај и знак да су колеге препознале допринос.

Током академије повеље за истакнути рад и достигнућа додијељене су Сандри Ивановић, Зорану Љубоји, Љерки Јефтић, Десанки Тракиловић, Обраду Спаићу, а накнадно ће бити уручени Љубици Ђукановић и Мирку Сајловићу.

Студент Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Надежда Драшковић, која се обратила у име студената којима су уручене плакете за остварене најбоље резултате у академској 2020/2021. години, истакла је да свако учење и успјех захтијевају много труда и рада.

/Срна/