ГРАДОНАЧЕЛНИК ЉУБИША ЋОСИЋ ПОДНOСИ КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ПРОТИВ СЛОВЕНАЧКОГ РЕЖИСЕРА

400

Почињем ових дана консултације са адвокатима и подносим кривичну пријаву против словеначког режисера Мирана Зупанича због гнусних лажи и измишљотина које је упаковао у филму под називом “Сарајево сафари”, потврдио је за “Глас” градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Ријеч је, наиме, о филму чија је најава подигла велику буру у јавности јер је фокус стављен на богате стране “снајпер туристе” који су плаћали, према наводима аутора, да током посљедњег рата у БиХ са положаја Војске Српске пуцају по цивилима у Сарајеву, а приказан је протеклог викенда у оквиру једног сарајевског фестивала.

– Колеге су гледале филм који је, сад је и потврђено након приказивања, пун лажи, без чињеница. Идемо у припрему кривичне пријаве против Зупанича. Ријеч је о потпуно острашћеном човјеку. Тражићемо да буду разоткривени свједоци којима су лица била заштићена – истакао је Ћосић који је раније најавио да ће коначну одлуку о пријави донијети након што филм буде приказан.

Бројни представници јавног живота Републике Српске су, од када су изашли на видјело поједини детаљи из Зупаничевог филма, подвукли да је ријеч о највећој измишљотини са само једним циљем – да се поново скрене пажња на Сарајево пласирањем теме која ће шокирати јавност те да је ишта од тога тачно, да би се до сада појавило у судским предметима пред домаћим и страним судовима.

Београд је, како наводи Зупанич, који је и сценариста филма, био почетна станица за “авантуристе” који су кретали у сафари лов на људе, а жртве су били цивили. Тврди и да су, према неким свједочењима, у организовању “сафарија” учествовали и појединци из редова Војске Српске и Војске Југославије, али на многа питања, ипак, није имао одговор, већ само претпоставке.

У једном од првих интервјуа у којем је причао о филм, истакао је да не зна колико је људи учествовало у тој, како каже, “игри убијања” ни ко је у томе учествовао, додавши да им није била намјера идентификација конкретних људи, јер им, како је рекао, с обзиром на деликатност теме те информације нису ни биле доступне.

Адвокат Миодраг Стојановић, који је бранио оптужене за ратне злочине пред Судом БиХ и Хашким трибуналом, међу којима и генерала Војске РС Ратка Младића, за “Глас” је раније истакао да никад, а предмет Сарајева је био обухваћен оптужницом против Младића, није наишао ни на помен тако нечега, а имао је увид у све детаље тужилаштва у Хагу.

Борци

На најаву филма су реаговали и представници Борачке организације РС. Предсједник организације Радан Остојић каже да Зупанич измишљеном темом и актерима има за циљ сатанизацију српског народа.

/Глас Српске/