ГРАДСКА РАЗВОЈНА АГЕНЦИЈА ПРЕДСТАВИЛА У ТУРСКОЈ РЕЗУЛТАТЕ ПРОЈЕКТА ‘ПАМЕТНИ ГРАД’

500

Градска развојна агенције Источног Сарајева представила је у Турској резултате пројекта ‘паметни град’ који је ова агенција успјешно реализовала у протеклом периоду. Представник Градске развојне агенције Источно Сарајево Aдријана Рац учествовала је на тематској сесији организованој у оквиру 22. састанка земаља потписница Барселонске конвенције и пратећих протокола (COP 22), који је одржан у Анталији од 7. до 10. децембра.

Рац је рекла да је, приликом представљања активности Градске развојне агенције, посебно истакнуто пилот рјешење  паметне јавне расвјете на шеталишту у Дабробосанској улици, у Источној Илиџи, као темељ за будуће пројекте у области примјене  концепта ‘паметног града’ на  подручју Источног Сарајева.

„Градска развојна агенција Источно Сарајево представила је пилот пројекат ‘Паметна расвјета у Источној Илиџи’, чији је циљ био унапређење енергетске ефикасности и увођења концепта ‘паметног града’ на територији Источног Сарајева. На неколико постојећих стубова јавне расвјете у Источној Илиџи постављени су одговарајући сензори, а потом је развијена апликација која омогућава праћење и управљање јавном расвјетом, прилагођавање нивоа освјетљења потребама, те мјерење степена загађености ваздуха“, рекла је Рац.

Рац је додала да нови систем уличне расвјете омогућава  уштеду у потрошњи електричне енергије, а сходно томе и средстава у буџету општине, уз позитиван утицај на животну средину.

У сарадњи са организацијом CENER 21, а оквиру презентације резултата Green Growth заједнице, представљени су резултати пројекта ‘паметни град’ /ESMARTCITY/, који је Градска развојна агенција успјешно имплементирала у претходном периоду.

Из Градске развојне агенције захвалили су Секретаријату UNEP MAP/Барселонске конвенције и организацији CENER 21 за прилику да глобално представе свој рад.