ГРАДСКА УПРАВА ОБЕЗБИЈЕДИЛА ТРАНСПОРТНИ ФРИЖИДЕР ЗА ПОТРЕБЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ, У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ДОВОЉНО ВАКЦИНА

817

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и министар управе у локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић посјетили су данас вакцинални пункт у Основној школи „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву. Из Регионалног центра Института за јавно здравство Српске поручили су да у Источном Сарајеву има довољно вакцина, те да је Градска управа финансирала набавку транспортног фрижидера који је био неопходан за очување хладног ланца вакцинације.

Руководилац Регионалног центра Владо Миовчић рекао је да је сада прави период за вакцинацију јер је на подручје овог центра стигло више од 30.000 доза вакцина.

Миовчић је истакао да је Регионални центар током епидемије увијек имао подршку Градске управе Источно Сарајево, наглашавајући да је уз помоћ Градске управе набављен транспортни фрижидер који је био неопходан за очување хладног ланца вакцинације.

Он је истакао да су, осим логистичке подршке, имали помоћ у опреми, као и подршку у погледу људских капацитета који су били на располагању 24 сата дневно, а формиран је и Координациони одбор који им је помогао у организацији вакцинације.

„Добили смо транспортни фрижидер који нам је био неопходан за очување хладног ланца и он је у нашем аутомобилу, чиме се створила могућност да можемо вакцинисати грађане Источног Сарајева који не могу да дођу на вакцинални пункт, а желе да се вакцинишу“, рекао је Миовчић.

Према подацима Института за јавно здравство Српске, до сада је на подручју Регионалног центра у Источном Сарајеву прву дозу вакцине примило 16.275 грађана, а ревакцинисана је 9.761 особа.

Највише грађана примило је вакцину Синофарм – 6384, затим Спутњик Ве – 5132, Фајзер 2492,  Астра Зенеку 1463, а Синовак 804.

Највише вакцинисаних је на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа – 7087, затим у општинама Пале 3772, Соколац 2192, док је у Трнову вакцинисано 378, а у Источном Старом Граду 241 лице.

У општинама Хан Пијесак и Рогатица, које припадају Регионалном центру у Источном Сарајеву, до сада је вакцинисано више од 2.600 лица.