ГРАД ИМА ПОЗИТИВНУ СТОПУ УНУТРАШЊИХ МИГРАЦИЈА

289

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је то град који расте и има позитивну стопу унутрашњих миграција.
Ћосић је на конференцији за новинаре рекао да Источно Сарајево, осим Бањалуке, има већи прилив становника него одлив, што показује и податак да је прошле године град имао 60.184 становника, а ове године 61.228.

Он је нагласио да је Градска управа дужна да свим грађанима пружа адекватне услове живота, те да у прилог томе говори и податак да је град Источно Сарајево у овој години остварио највећи буџет до сада од око 16.800.000 КМ.

„Овакав буџет нам је помогао да у току ове године извршимо све обавезе које смо планирали и завршимо неке пројекте, а неки ће бити завршени наредне године“, рекао је Ћосић.

Он је подсјетио да је у овој години растао и број екстерних корисника и да су све што функционише као дио друштва помогли – од школства, културе, невладиних организација, вјерских заједница спорта.

Ћосић је нагласио да су ове године први пут са око 100.000 КМ помогли Болницу „Србија“, те да град помаже и пронаталитетну политику и предшколске установе.

Он је нагласио да је у овој години завршен и пројекат парка великана српског здравства чија ће изградња почети идуће године, да су при крају радови на згради Студентског дома у Источном Новом Сарајеву, да су у току радови на згради Ректората и Музичке академије, да је на Палама почела изградња Факултета физичке културе, те да је град укључен у све пројекте.

Ћосић је као најзначајнији пројекат навео то да се завршава Народно позориште у Источном Новом Сарајеву, које је тренутно у фази опремања, а испуњено је и обећање да град има јединствену Туристичку организацију са шест туристичких инфо-центара.

„Као побједу можемо сматрати и Парк природе Требевић и град је добио ексклузивно право да у сарадњи са општинама оснују заједничко предузеће које ће бити управљач овог изузетно битног подручја“, истакао је Ћосић.

Он је захвалио Влади Републике Српске која је у буџет града Источно Сарајево уложила 2.600.000 КМ, наводећи да ће ако се томе дода и 200.000 КМ за бициклизам из прошле године то износити 2.800.000 КМ дирекне подршке у градски буџет. Ћосић је изразио огромну захвалност и предсједнику Републике Српске и Владе са којима је сарађивао.

Ћосић је додао да се од ових средстава 800.000 КМ односи на меморијални комплекс који се гради у оквиру институција културе памћења који ће бити у Источном Новом Сарајеву и са радом се почиње почетком марта.

Он је нагласио да ће у наредној години започети многе пројекте у свим општинама у саставу града.

Ћосић је за сарадњу захвалио и владама Србије, Јапана, Кине, Чешке, као и УНДП-у.

„Град Источно Сарајево је у овој години био укључен у све сегменте живота. Остајемо посвећени развоју града и идеји да је Источно Сарајево светионик и бедем Републике Српске“, поручио је Ћосић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да је град у овој години финансирао многе пројекте и помогао борачке организације, здравство.

„Колико је била социјално осјетљива ова година говори податак да смо имали 70.000 КМ појединачних помоћи“, истакао је Короман и додао да је безбједност на нивоу града била на завидном нивоу.

Када је ријеч о ситуацији у области привреде, Короман је навео да је у овој години забиљежено више 86 привредних субјеката, да су у граду са свим општинама повећане бруто зараде и накнаде повећане за 11 милиона КМ.

Короман је истакао да је добитак од 136 милиона КМ исказан и по свим привредним субјектима, док је губитак био 12 милиона КМ.

„Можемо да кажемо да је привредна слика добра и да уз помоћ града и свих инвеститора можемо гледати унапријед“, рекао је Короман.

/Срна/