ГРАД И ЊЕГОВЕ ОПШТИНЕ НАСТАВЉАЈУ УСПЈЕШНУ САРАДЊУ СА ВЛАДОМ СРПСКЕ

372

Граду Источно Сарајево и општинама у његовом саставу одобрено је финансирање/суфинансирање 13 пројеката укупне вриједности 3.301.969 КМ из Програма јавних инвестиција у 2021. години Владе Републике Српске.

У Источном Новом Сарајеву са 1.000.000 КМ биће финансиран завршетак изградње позоришта, док ће у Источној Илиџи са 400.000 КМ бити финансиран наставак изградње шеталишта „Доктор Миодраг Лазић“.

Средства су одобрена и за два пројекта у Трнову укупне вриједности 200.000 КМ – изградњу канализационог колектора вриједности 100.000 КМ и асфалтирање локалних путева у истој вриједности.

На Палама је одобрено 744.666 КМ такође за два пројекта – са 300.000 КМ ће бити финансирана реконструкција централне градске Улице Српских ратника, док ће са 444.666 КМ бити финансирана изградња водоводног система у насељу Брезовице.

На Сокоцу је одобрено финансирање/суфинансирање шест пројеката укупне вриједности 607.303 КМ, међу којима је изградња ски-лифта на брду Пуховац за коју је град Источно Сарајево до сада издвојио 20.000 КМ.

У Источном Старом Граду је у фокусу побољшање безбједности на саобраћајници која спаја ову општину са општином Пале, што ће бити постигнуто изградњом јавне расвјете од ентитетске линије на Лапишници до улаза у Пале, за шта је одобрено 350.000 КМ.

Одлука о финансирању/суфинансирању ових пројеката показује да је Влада Републике Српске једина истинска подршка граду Источно Сарајево и његовим општинама, гдје је до сада уложила више од 300 милиона КМ у инфраструктурне пројекте.

Влада Републике Српске издвојила је укупно 27,8 милиона КМ за инвестирање у локалне заједнице широм Српске, с тим да је износ за једну општину ограничен на милион КМ.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је раније да је то програм који траје неколико мјесеци и да је био отворен јавни позив за локалне заједнице које су кандидовале своје пројекте.

Он је нагласио да је веома значајно да тај новац не иде у буџете локалних заједница, већ Влада уплаћује средства директно извођачу радова.