ГРАД НАСТАВЉА ДА ПОМАЖЕ ОДБОРУ ЗА ПОМОЋ СРБИМА НА КОСМЕТУ

322

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да ће Градска управа до краја године настојати да помогне изградњу Дневног центра „Подржи ме – 9. јануар“ за дјецу и младе са потешкоћама у развоју у Косовској Митровици, те изразио наду да ће и општине у саставу града исто поступити.

Ћосић је након састанка са предсједником бањалучког Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорадом Арловим изјавио новинарима да ће се средства наћи кроз ребаланс буџета.

Он је оцијенио да је сарадња са Арловим, како је рекао, једним од ријетких људи који помаже Србима на Космету, одлична и предана заједничком задатку.

Ћосић је подсјетио да је Арлов иницијатор многих пројеката, а посебно је истакао боравак дјеце са Косова и Метохије у општинама и градовима у Републици Српској.

„Договорили смо за идућу годину наставак боравка дјеце у Источном Сарајеву и нашим општинама“, рекао је Ћосић и додао да је данас договорен и ангажман кроз културно повезивање дјеце која долазе са Косова и Метохије и која би могла боравити на овим просторима током одржавања културних манифестација.

Он је навео да је веома битно да српски народ и на Косову и Метохији и у Републици Српској има исте интересе, те да је најзначајнија спона Милорад Арлов.

„Сама чињеница да је он око 100 пута боравио на Косову и Метохији, говори о томе колико је он онима који су му и забранили улазак на Космет трн у оку“, рекао је Ћосић.

Арлов је захвалио Ћосићу за досадшњу подршку, напомињући да су посљедњих неколико година често сарађивали када је ријеч о помоћи Србима и дјеци са Косова и Метохије, те да планирају да то и наставе.

„Вјерујем да ћемо наставити сарадњу и за изградњу Дневног центра и за долазак дјеце с Косова и Метохије и за неке културне догађаје које смо планирали око Светог Саве. У плану је да дође група дјеце да организујемо културни програм и један дан посветимо Косову и Метохији. Желимо да повежемо још више Источно Сарајево, Романију, Републику Српску са Косовом“, истакао је Арлов.

Он је изразио наду да ће до краја године бити изграђен Дневни центар, за који недостаје још око 30.000 до 40.000 евра.

Укупна вриједност овог објекта од 714 метара квадратних јесте око 300.000 евра, а када буде завршен биће дат на кориштење за 165 дјеце и младих са потешкоћама у развоју на Косову и Метохији.

Арлов је захвалио свим основним и средњим школама, локалним заједницама, те институцијама које подржавају Одбор и на тај начин стимулишу опстанак српског народа на Косову.

„Од свих наших светиња које имамо на Косову и Метохији, највреднија је српски народ и само тако можемо да га сачувамо“, поручио је Арлов.

Он је напоменуо да би требало за неколико дана буде домаћин славе Пећке патријаршије, ако му буде довољен улазак на Косово.

Арлов је подсјетио да су од 2013. године општине Фоча, Србац, Прњавор, Соколац, Теслић, град Бијељина, Олимпијски центар „Јахорина“, а ове године и Одбор, домаћини ктиторске славе Пећке патријаршије – Светог Арсенија Сремца.

„То је за мене, моју породицу, Републику Српску велики понос што настављамо традицију и планирамо да на тај начин повежемо Републику Српску са Косовом и Метохијом и тим народом који ми најбоље разумијемо. Српски народ највише спајају муке и патње, којих ми имамо, те смо све више и боље повезани и ослоњени једни на друге јер само тако можемо да опстанемо и успијемо“, истакао је Арлов.

/Срна/