ДЕЛЕГАЦИЈА ГРАДСКЕ УПРАВЕ ПОЛОЖИЛА ВИЈЕНАЦ НА СПОМЕНИК МИС ИРБИ

544

Поводом 110 година од смрти Аделине Паулине Ирби, познатије као Мис Ирби, која је оставила неизбрисив траг у историји српског народа у Босни и Херцеговини, делегација Градске управе Источно Сарајево положила је данас вијенац на споменик овој добротворки, на сарајевском гробљу у насељу Циглане.

Обиљежавању годишњице смрти Мис Ирби присуствовали су и студенти Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Аделина Паулина Ирби, која је помагала хришћане и српске устанике против турске власти у Херцеговини,  умрла је на данашњи дан,  15. септембра 1911. године.

Мис Ирби је била британски путописац, борац за права жена и добротвор Срба у БиХ. Путовала је Балканом, прикупљала помоћ за ратовима захваћена подручја, а у Сарајеву је основала прву школу за дјевојке.

Иако је школа била отворена за све вјероисповијести, углавном су је похађале српске ученице, тако да се школа у извјештајима и документима убрзо почела називати српска женска школа.

Аделина Ирби у Сарајеву је посебно подржавала рад Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”.

Аделина Ирби је из српског устанка изашла са атрибутима “племенита” и “мајка сиротиње”, који су је пратили до краја живота и са којима је ушла у историју.

Аделина Ирби остала је у Сарајеву до краја живота и наставила са радом, често финансирајући школе сопственим новцем.

Њена смрт ожаљена је не само у Сарајеву и широм БиХ, већ и у Србији. Заставе су спуштене на пола копља, а црне тканине висиле су са многих прозора и балкона сарајевских Срба.

Сахрањена је, према сопственој жељи, на протестантском гробљу на Кошевском брду. Гроб је касније измјештен на гробље Свети Јосип у сарајевском насељу Циглане.

Сву своју имовину оставила је Српском просвјетном и културном друштву “Просвјета” и Задрузи “Српкиња”.