ДОДИК И ЋОСИЋ О БУДУЋИМ ПРОЈЕКТИМА: ИСТОЧНО САРАЈЕВО СТРАТЕШКИ ВАЖНО ЗА СРПСКУ

206

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је боље саобраћајно повезивање општина у оквиру града Источно Сарајево, због чега се ради студија изводљивости за пробијање цијеви тунела који би повезао Пале са градским језгром.

Додик је након састанка са градоначелником Источног Сарајева Љубишом Ћосићем рекао да ће овај пројекат у наредних четири-пет година бити сигурно урађен, наводећи да многи нису вјеровали у сличан пројекат који је урађен на превоју Чемерно.

Он је навео да је град Источно Сарајево стратешки важан за Републику Српску, те подсјетио да су прије неколико година евидентирани највећи проблеми, који су до данас ријешени.

– Источно Сарајево не би изгледало као што данас изгледа да нема подршку Владе и институција Републике Српске – изјавио је градоначелник Љубиша Ћосић послије састанка са предсједником Српске Милорадом Додиком.

Ћосић је навео да је данас у Источном Сарајеву разговарао са Додиком о будућим пројектима и да је договорено да Источно Сарајево кандидује пројекте по којем ће се памтити генерација људи која води Републику Српску.

– Сагласили смо да је тунелско повезивање општине Пале са општинама Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа од огромног значаја за Источно Сарајево у дијелу урбаног повезивања и бржег протока људи и роба, али у сваком случају и за овај дио Српске, имајући у виду саобраћајне комуникације – нагласио је Ћосић.

Ћосић је подсјетио да је на данашњи дан прије 30 година донесена статутарна одлука о формирању српског града Сарајево у Републици Српској, те да су његов развој од тог дана до данас помагале владе Републике Српске и Србије.

Он је напоменуо да се велики дио инвестиција односио на инфраструктурне пројекте, наводећи примјере изградње основних и средњих школа, као и објеката Универзитета у Источном Сарајеву.

Градоначелник је истакао да су људи највећи ресурс Источног Сарајева, те изразио наду да ће наставити да развијају како своје породице, тако и цијело Источно Сарајево, а самим тим и Републику Српску.