ЕЛЕКТРОТЕХНИЧКИ ФАКУЛТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ – ЈЕДНА ОД НАЈУГЛЕДНИЈИХ ВИСОКОШКОЛСКИХ УСТАНОВА У РЕГИОНУ

899

Електротехнички факултет у Источном Сарајеву једна је од најреспектабилнијих образовних и научних високошколских установа, не само у Републици Српској и БиХ, него и у региону, која школује квалитетан стручни и научни кадар, спреман да својим дјеловањем и знањем допринесе развоју заједнице у којој живи и друштва у цјелини, рекао је декан Електротехничког факултета у Источном Сарајеву Божидар Поповић.

Овај факултет успио је да, без обзира на изазове и проблеме са којима су се сусретале високошколске установе у Републици Српској, задржи квалитет у извођењу наставе, да обезбиједи све потребне услове за учење и рад студената, као и практичну наставу кроз конкретну сарадњу са привредним субјектима, што на крају резултује инжењерима који имају висок ниво знања и који се веома брзо прилагоде раду у привреди или чак развијају сопствене бизнисе.

„Наш факултет успио је посљедњих година да се високо позиционира међу научним институцијама у региону и постао је изузетно значајна образовна установа. То смо постигли захваљујући, првенствено, великом броју младих људи, професора, који су добили подршку старијих колега за писање пројеката који су нам омогућили сарадњу са европским партнерима. Тренутно у фази реализације имамо пет европских пројеката“, истиче Поповић и додаје да је овај факултет постао цијењен у региону, а да их колеге са различитих факултета из земаља у окружењу позивају на сарадњу и заједнички рад на научним пројектима.

Сарадња са привредом доноси резултате

Према ријечима Поповића, привредна ситуација у Републици Српској таква je да на тржишту рада не постоји већа потреба за инжењерима електротехнике.

„Покренули смо неколико активности које могу да иду у правцу јачања привреде на овом подручју, односно потребе за повећањем броја уписаних студената кроз сарадњу са привредним субјектима. Надамо се да ће званичници са виших нивоа власти подржати идеју и потребу да на ове просторе дође што више привредних субјеката из Републике Српске и окружења који би пословали на подручју града, а што би, опет, захтијевало већи број  стручно оспособљеног кадра који би радио у тим предузећима“, навео је декан ЕТФ-а.

Поповић наглашава да сарађују са фирмама и привредним друштвима, те да својим студентима омогућавају да након завршетка студија добију посао на основу својих квалификација, а без ичије помоћи, без, како каже, родбинских и политичких веза.

Поповић истиче да су овај факултет недавно посјетили представници фирме „Биосенс“ из Новог Сада, која се бави примјеном електротехнике у пољопривреди, а која је спремна да отвори канцеларије у просторијама ЕТФ-а, захваљујући чему би, појашњава он, студенти овог факултета имали практичну обуку, али и добили могућност стипендирања или, касније, запошљавања у тој компанији.

Коначни циљ јесте, каже Поповић, довођење инвеститора који би изградили технолошки парк у Источном Сарајеву, а већ постоје одређене иницијативе и преговори са европским партнерима о начину обезбјеђивања неопходних средстава.

„У току су преговори и са једном значајном компанијом из Индије о потписивању споразума о билатералној сарадњи, који предвиђа долазак студената, не само из те земље, него и из свијета, на школовање на нашем факултету, а обавеза факултета јесте да обезбиједи три студијска програма на енглеском језику, како би они могли да несметано прате наставни процес“, нагласио је Поповић.

Декан истиче да овај факултет има споразуме са четири европска универзитета, два из Шпаније и по један из Пољске и Турске, о размјени студената и професора, што је веома значајно за њихово даље стручно оспособљавање, те додаје да се на мастер студијама на ЕТФ-у тренутно школује студент из Турске.

Задовољни бројем уписаних студената

На Електротехничком факултету задовољни су бројем студената који су се пријавили за први уписни термин.

„На пријемном испиту имали смо 59 студената и задовољни смо првим уписним роком, који се завршава сутра, а надамо се да ће се у другом термину пријавити још око 20 студената, што би било у складу са нашим очекивањима“, рекао је Поповић.

Поповић очекује изузетно добру генерацију бруцоша у новој академској години, јер се већ до сада за овај факултет пријавило пет кандидата који су имали све одличне оцјене у средњој школи и два ученика генерације, док је већина осталих кандидата имала веома добар просјек оцјена који је износио од 4,2 до 4,8.

„Биће ово веома добра група квалитетних младих колега која ће, сигурни смо, да учествује, не само у образовном процесу, него и у развоју Електротехничког факултета у будућности“, додао је Поповић.

Поповић прецизира да се на ЕТФ-у у Источном Сарајеву тренутно школује око 600 студената на првом циклусу студија, око 100 студената другог циклуса студија те да је, у сарадњи са Медицинским и Машинским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву, планиран упис прве генерације докторских студија на студијском програму Биоинжењеринг и медицинска информатика.

Наука, предузетништво и међународна сарадња

Продекан за науку и предузетништво Младен Бањанин каже да овај факултет велику пажњу посвећује конкретној сарадњи са привредним субјектима, са намјером да студенти по завршетку основних студија већ буду потпуно оспособљени да раде инжењерски посао.

„Студенти, осим традиционалних аудиторних вјежби, изводе експерименталне и нумеричке вјежбе у наших 17 лабораторија, што им омогућава да стеку знања и искуства која могу примијенити у пракси. Недавно је наш колега Лука Ждрале награђен за иновацију, што показује да се на овом факуктету образује квалитетан кадар, инжењери који имају способност и знање да самостално изнесу озбиљне пројекте“, рекао је Бањанин, нагласивши да је овај факултет у том смислу један од најбољих на просторима бивше Југославије.

Факултет, каже Бањанин, има више од 50 уговора о пословно- -техничкој сарадњи са привредним субјектима из Републике Српске, БиХ и земаља у окружењу.

„Наши студенти током треће године студија већ могу радити у различитим компанијама и изводе тзв. љетну праксу, а многи од њих по завршетку студија остају да раде у тим компанијама. Као резултат сарадње, компанија „Ланако“ из Бањалуке недавно је извршила реконструкцију рачунарске сале на факултету и донирала најмодернију рачунарску опрему за извођење наставе“, истакао је Бањанин и додао да се ускоро очекује подршка велике компаније из Републике Српске која ће помоћи реконструкцију још једне рачунарске сале која се користи на првој и другој години студија, као и реновирање комплетног ходника и хола, што ће створити модеран и квалитетан простор за боравак студената.

Бањанин наглашава да ће, у оквиру програма „Ерасмус плус“, бити обезбијеђена средства за четири пројекта вриједности 250.000 КМ, што ће бити уложено у набавку савремене опреме.

„Дио средстава већ је обезбијеђен и тренутно вршимо опремање лабораторије за обновљиве изворе енергије, реновирамо информатичке лабораторије за које су набављени нови рачунари изузетно високих перформанси, а ту је и мултимедијална опрема за конгресне скупове“, прецизирао је Бањанин.

„Кад је ријеч о међународној сарадњи, имамо конкретне активности са четири евопска универзитета; Техничким универзитетом из Пољске, Универзитетом Аксарај из Турске те са универзитетима из Хаена и Балеарских острва из Шпаније, а преговарамо о сарадњи са још неким универзитезима из других држава“, навео је Бањанин и додао да је овај факултет недавно посјетила делегација универзитета из Португала.

Бањанин каже да конкретна сарадња са значајним европским факултетима, али и научном заједницом, показује да је квалитет наставе, студената и самог Електротехничког факултета у Источном Сарајеву препознат широм Европе.

/Град Источно Сарајево/