ЗА ПРВУ ФАЗУ ОБНОВЕ РЕЗИДЕНЦИЈЕ КАРАЂОРЂЕВИЋА 550.000 КМ

511

Принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић посјетили су општину Хан Пијесак, у којој је у плану обнова оштећеног објекта љетне резиденције Карађорђевића, за чију је прву фазу обезбијеђено 550.000 КМ.

Начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић рекао је новинарима да је реконструкција љетне резиденције Карађорђевића планирана у три фазе, те да се почетак радова може очекивати средином маја, а завршетак за три године.

„За прву фазу обезбијеђено је 550.000 КМ, од којих је 350.000 КМ обезбиједила општина Хан Пијесак, 150.000 КМ Влада Републике Српске и град Источно Сарајево 50.000 КМ“, навео је Ђурић и изразио задовољство што је Влада препознала значај реконструкције овог објекта.

Ђурић је рекао да му је част што су општину посјетили принц Филип и принцеза Даница у вријеме када крећу активности на реконструкцији виле краљевске породице Карађорђевић изграђене прије стотину година.

Он је нагласио да је реконструкција овог објекта веома битна не само за општину Хан Пијесак него и за Републику Српску.

Ђурић је негласио да је садашње стање бивше виле Карађорђевића веома лоше јер је објекат оштећен у пожару 2008. године, након чега се није радило на његовој заштити и санацији.

Према Ђурићевим ријечима, 2011. године урађен је пројекат за реконструкцију овог објекта, који ће бити реконструисан према првобитном стању из 1922.

Један дио објекта ће, навео је он, користити краљевска породица Карађорђевић, а други ће бити отвореног типа за посјетиоце.

Принц Филип и принцеза Даница су у пратњи градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића разговарали са начелником општине Хан Пијесак и, упркос сњежном невремену, посјетили и Народну библиотеку „Бранко Чучак“, у којој се налази Спомен-соба породице Карађорђевић.

Спомен-собу Карађорђевића чини дио намјештаја из радне собе краља Александра, а принчевски пар је у овој установи погледао и архивистичку изложбу „Краљевки дворац Хан Пијесак“.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић подсјетио да је да су принц Филип и принцеза Даница већ неколико дана гости Републике Српске и града Источно Сарајево на Јахорини, те да су изразили жељу да посјете Хан Пијесак, гдје су њихови преци саградили дворац у коме је краљевска породица повремено боравила.

Ћосић је рекао да је ова посјета посебно битна, јер и након вијека од изградње овог дворца и боравка Карађорђевића на овим просторима, народ овог краја, што се може видјети и кроз гостопримство начелника и његових сарадника, показује љубав према породици Карађорђевић, јединим и истинским монарсима.

„Довољно је знати да су из династије Карађорђевића били краљ Петар Ослободилац и краљ Александар Ујединитељ. То све говори колико је народ вредновао њих, а данас општина Хан Пијесак и власти Српске имају идентична осјећања према породици, која ће бити манифестована у заједничкој обнови љетне резиденције“, изјавио је Ћосић.

Љетна резиденција породице Карађорђевић била је оштећена и у Другом свјетском рату, а 1955. године урађена је друга у нешто измијењеном облику.

/Срна/