ЗНАЊЕ И УМИЈЕЋЕ ДОСТОЈНО СВЈЕТСКИХ ПОЗОРНИЦА

673

Средња музичка школа у Источном Сарајеву изњедрила је велики број умјетника, професора музике, музичких педагога, који су, и поред недостатка адекватног простора за извођење практичне наставе и вјежбе, развили музичке таленте и стекли знање и умијеће достојно свјетских музичких позорница.

Директор Средњошколског центра „Источна Илиџа“ Бранка Ковачевић каже да школу тренутно похађају 42 ученика, који биљеже изузетна ученичка постигнућа. У школи постоје  два смјера – музички сарадник теоретичар и музички извођач, те одсјеци за соло пјевање, клавир, хармонику, гитару, виолину и флауту.

„Средња музичка школа  од 1996. године егзистира у оквиру Средњошколског центра Источна Илиџа, једина је средња музичка школа у нашој регији  и шире, због чега уписујемо и ученике из других општина и градова Републике Српске и Кантона Сарајево“, каже директорица Ковачевић.

Велики број ученика ове образовне установе наставља своје музичко образовање уписивањем академије у нашем граду или у сусједним земљама, каже Ковачевић.

„Наша средња музичка школа изњедрила је бројне познате и признате умјетнике – пијанисте, виолинисте, оперске солисте, као и композиторе, музикологе. Неки од наших ученика су професори на Музичкој академији у Бањалуци, Музичкој академији у Источном Сарајеву, средњошколски професори у нашој школи, бањалучкој и новосадској музичкој школи, нижој основној школи у Источном Сарајеву, професори су музичких предмета у другим европским земљама,  руководиоци  образовних институција и институција културе у Источном Сарајеву“, истиче поносно директорица школе.

Специфична школа која захтијева посебну организацију рада

Најспецифичнија  струка у овом средњошколском центру, у чијем саставу функционишу и гимназија, економија, право, трговина и здравство, засигурно,  јесте  култура и умјетност, односно, средња музичка школа, која  захтијева   посве другачију организацију рада – индивидуалне часове, кабинетску наставу;  концертну дворану, набавку музичких инструмената, што школа, нажалост, без значајне финансијске подршке градске и општинских управа не може  постићи, истиче Ковачевић.

„Вјерујем да су надлежне институције препознале залагање, рад и таленат наших  ученика,  те да ће се заједнички побринути  да се  ученицима наше школе обезбиједе једнако добри услови рада као што имају ученици у другим општинама и градовима Републике Српске и БиХ, како би ученици  могли успјешно да наставе своје средњошколско  музичко образовање у овој школи која континуирано унапређује  успјех  ученика који су најбољи амбасадори и нашег града“, навела је директорица школе.

Бранка Ковачевић истиче да су руководство школе, наставници, али и ученици,поносни на школу која је,  упркос неодговарајућим  условима рада, стекла репутацију,  расла и израсла у установу без које се не може замислити образовни, културни и јавни живот наше заједнице јер наша школа, у сарадњи са другим  институцијама,  представља центар културно-умјетничког  живота града.

Професори и ученици су сагласни да би најбоље рјешење била изградња нове школе, за коју већ постоји израђен пројектни план и обезбијеђено земљиште. У школи се надају да ће овај пројекат ускоро бити реализован, те да ће јединицама локалне самоуправе бити пружена одговарајућа подршка.

Бриљантни резултати на бројним такмичењима

Професорица музичке групе предмета, Божица Јефтовић, каже да су, без обзира на све проблеме, бриљантни резултати које ученици постижу сваке године, доказ да за талентоване и вриједне младе људе ништа не може да представља камен спотицања на путу ка успјеху у музичком свијету којим њихови ученици корачају.

Они на многобројним наступима и такмичењима доказују да у нашем граду живе талентовани и вриједни људи, каже професорица Јефтовић и истиче да ниједна значајна манифестација у граду не може да прође без учешћа ученике ове образовне установе.

„Наши ученици учествовали су у обарању Гинисовог рекорда у најмногољуднијем свирању на клавиру, 2017. године у Сарајеву, потом на Европском олимпијском фестивалу младих – ЕЈОФ, манифестацији „Принципови дани“, „Бољшој фестивалу“ у Дрвенграду, те бројним другим наступима хуманитарног карактера“, додаје Јефтовић.

Она објашњава да су, иако се у претходних пет година, укључујући и ковид пандемију, која је значајно успорила рад умјетника и онемогућила одржавање културних догађаја, ученици ове школе успијевали да освоје  највећа признања и награде на републичким, државним, али и међународним такмичењима у Чешкој, Аустрији, Македонији, Хрватској и Србији.

Јефтовић каже да ученици ове школе, касније и као студенти, постижу запажене резултате, те да скоро половину наставног кадра ове школе чине бивши ученици.

Радост због куповине новог клавира

У школи наглашавају да су властитим средствима или путем протеклих година успијевали да обезбиједе музичке инструменте који су недостајали или су, због дугогодишње употребе, дотрајали.

Недавно су успијели да, уз помоћ општине Источна Илиџа, купе дугоочекивани нови клавир, што им је, како истичу, изазвало огромну радост.

 „За нас је веома важно што смо успјели да, након више година, набавимо клавир који смо дуго чекали, а који представља велику инвестицију. Успјели смо то, уз помоћ општине Источна Илиџа, која нам је обезбиједила половину неопходних средстава, док је преостали износ обезбиједила сама школа“, каже професор клавира, Свјетлана Максимовић.

Максимовић истиче да је Средња музичка школа протеклих година унаприједила сарадњу са Школом за основно музичко образовање и Музичком академијом у Источном Сарајеву, што је, како каже, веома важно због континуираног образовања ученика.

 „Вршимо и промоцију наше школе у основним школама на подручју града и настојимо да заинтересујемо ученике који имају музичке афинитете да упишу ову школу“, наглашава Максимовић и додаје да ће ученици ове средње школе ускоро наступити и на манифестацији „Дани Војина Комадине“, гдје ће изводити дјела домаћих аутора.

Преношење емоција музиком – лично задовољство и срећа

Анастасија Ђорђић, ученица је трећег разреда, похађа одсјеке за соло пјевање и клавир. Не изостаје са наставе, а према музици гаји неизмјерну љубав. Освајала је награде на бројним такмичењима.

„На републичком такмичењу освојила сам прву награду за клавирски дуо, другу награду на такмичењу из солфеђа, те прву награду из соло пјевања. На међународном такмичењу Акордеон Арт освојила сам лауреат“, наводи Анастасија.

Анастасија каже да је основну музичку школу завршила на Палама, те да од дјетињства гаји љубав према музици.

„Знам да је музика моје животно опредјељење, музиком ћу се бавити цијели живот.Такмичења и наступи пред публиком за мене представљају неописиву љубав и лично задовољство“, наглашава Анастасија и додаје да је могућност да другима пренесе емоције путем музике чини срећном и испуњеном.

/Град Источно Сарајево/