ИЗВОЂЕЊЕМ ФОРУМ-ПРЕДСТАВЕ О НАСИЉУ ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ „ИЗАЗОВИ ЗА МЛАДЕ“

277

Продукција „Форум театар“ Источно Сарајево данас је за ученике Основне школе „Свети Сава“ организовала презентацију форум-представе и приказивање кратког филма с циљем едукације младих за борбу против насиља и малољетничке делинквенције.

Директор „Форум театра“ Витомир Митрић рекао је Срни да насиље у свакодневном животу ствара неравнотежу, а неравнотежа подржава насиље.

„Успостављање равнотеже и превладавање насиља може се постићи свјесним промјенама у дјеловању, у понашању“, навео је Митрић.

Према његовим ријечима, намјера представе јесте да понуди што више могућности и осјећај како је бити у одређеној улози, да би се могао разумјети неко ко је потлачен, над ким је вршена дискриминација по било ком основу или се ставити у улогу онога ко је тлачитељ, како би се лакше дјеловало на промјену његовог понашања у стварности.

„Важно је да су све сцене и проблеми постављени у њима реални, те тако обезбјеђујемо једну врсту социјалне лабораторије, гдје можемо испробати себе у разним ситуацијама, као и више рјешења како изаћи из одређене ситуације или односа“, појаснио је Митрић.

Презентацијом форум-представе „Насиље у парку“ и приказивањем кратког филма „Пробај само једну“, који су настали на радионици „Форум театра“, окончан је осмомјесечни пројекат „Изазови за младе“.

„Пројекат Изазови за младе третира развијање и спровођење програма за сузбијање малољетничке делинквенције, у оквиру пројекта Регионални програм локалне демократије на западном Балкану, који финансира ЕУ, спроводи УНДП, а суфинансира град Источно Сарајево“, навео је Митрић.

Према његовим ријечима, у оквиру пројекта у основним школама „Свети Сава“ и „Петар Петровић Његош“ из Источног Сарајева реализовано је 40 едукативних радионица које су обухватиле теме: род – пол, вршњачки притисак, насиље у везама, млади против насиља и насиље у школи и на интернету, затим креативне радионице, видео-радионицу и новинарску радионицу, као и двије кампањске активности у локалној заједници.

Митрић је истакао да су чланови Клуба „Е Буди ДРУГачији“, који је настао у оквиру пројекта, савладали основне елементе форум-театра и осмислили и припремили форум-представу „Насиље у парку“, уз водитеље радионице Витомира Митрића и Дејана Вукајловића.

Директор Основне школе „Свети Сава“ Жељка Топалић рекла је да је веома задовољна ангажманом и учешћем ученика ове школе у пројекту „Изазови за младе“, чији је циљ едукација младих за борбу против насиља и малољетничке делинквенције.

„Заједно са ОШ Петар Петровић Његош, подржали смо овај пројекат јер смо и једни и други чврсто опредијељени за превенцију насиља, јер ће бити касно ако се будемо суочавали са посљедицама“, рекла је Топалићева Срни.

Данас је у сали Културног центра Источно Ново Сарајево приказан и кратки филм под називом „Пробај само једну“, настао на видео-радионици коју су осмислили и урадили чланови Клуба „Е Буди ДРУГачији“, а основним школама и суфинансијерима пројекта уручени су креативни поклони настали на креативним радионицама „Форум театра“.

За сутра у 11.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево планирано је да форум-представа „Насиље у парку“ и емитовање кратког филма „Пробај само једну“ буду уприличени и за ученике старијих разреда Основне школе „Петар Петровић Његош“ који су исто били укључени у реализацију пројекта „Изазови за младе“.

/Срна/