ИЗЛЕТИШТЕ ТВРДИМИЋИ – БУДУЋИ ТУРИСТИЧКИ ЦЕНТАР ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

984

На висини од 1000 до 1300 метара надморске висине смјештен је спортско-рекреативни комплекс „Тврдимићи“. Сјеверном страном, према Требевићу, извире поток Сушица, а југозападном страном протиче Касиндолска ријека, која извире у подножју Јахорине.

Овај спортско-рекреативни центар у посљедњих неколико година постао је права оаза мира за грађане Источног Сарајева, који јој се изнова радо враћају у зимским мјесецима, како би побјегли од градске магле и смога, али и љети, како би се одморили од врелине градског асфалта и пронашли мало хладовине, на чистом ваздуху и у нетакнутој природи.

Бициклизам, планинарење, спортске активности, сакупљање љековитог биља, само су неке од могућности које овај туристички локалитет нуди.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Источно Ново Сарајево, Игор Ђокановић, каже да је од самог почетка, када су почеле да се реализују прве инвестиције на овом подручју, 2017. године, заинтересованост грађана расла.

„Активности су почеле 2016. године, када су, заправо, почели радови на изградњи ловачког дома у овом комплексу, чије је уређење завршено 2017. године. Већ тада, грађани препознају ово излетиште као мјесто за идеалан одмор у природи, уз спортске активности или роштиљ“, каже наш саговорник, те додаје да су најзначајније инвестиције реализоване 2018/19 године.

„Најзначајнијим улагањем сматрамо изградњу амфитеатра „Бијели вук“ посвећеног Срђану Кнежевићу, по чему Тврдимићи и постају препознатљиви“, наводи Игор Ђокановић.

Он објашњава да су средствима која су обезбијеђена путем Инвестиционо- развојне банке Републике Српске у вриједности од 100 000КМ и додатним средствима општине, изграђени фудбалско игралиште са вјештачком травом, планинарска стаза, те вјештачка стијена висине 7-8 метара.

Како наводи Ђокановић, значајан дио средстава уложен је у куповину бицикала за изнајмљивање, али и у остале садржаје и опрему погодну за најмлађе посјетиоце.

Дјеца су у могућности да овдје уче основе планинарства, бораве у школама у природи, те да уз помоћ нових технологија и апликације која ће их ‘водити’ кроз Тврдимиће, уживају у шетњана и планинарењу.

Тврдимићи, осим наведених садржаја, посјетиоцима нуде могућност уживања у традиционалној храни у ресторану Ловачког дома, али и изнајмљивање сјеника и мјеста за роштиљ.

Ђокановић наводи да је од сљедеће године у плану изградња скијашке стазе поред дома дужине око 150 метара, као и ски лифта.

Како наводи, од велике важности је улагање у овај центар и ширење саме локације, како би, првенствено грађанима Источног Сарајева, али и другим посјетиоцима, било омогућено мјесто за квалитетан одмор, уживање и боравак у природи.

Ђокановић каже да је у наредном периоду, осим тренутних смјештајних капацитета којим Ловачки дом располаже, у сарадњи са приватним и јавним партнерима, планирана изградња викенд насеља, а сва потребна документација је завршена. У плану је и градња хотела на том локалитету.

„Тврдимиће посјећује значајан број грађана током цијеле године, а викендом се на овом подрчју окупи и више стотина излетника“, наглашава Ђокановић.

Како би повећали број посјетилаца, односно, што већем  броју грађана омогућили посјету овом излетишту, како објашњава начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, током љетног периода биће организован бесплатан аутобуски превоз до Тврдимића, сваким даном у периоду од 10 до 14 часова.

У општини Источно Ново Сарајево требало би да ускоро буде оформљен туристички инфо-центар, чије дјеловање ће се базирати на три сегмента.

„У сарадњи са Туристичком организацијом Источног Сарајева и Градом Источно Сарајево, планирамо оснивање Инфо-центра, који ће бити фокусиран првенствено на Тврдимиће, промоцију његових природних љепота и културно-историјског насљеђа, али и организовање културних и забавних манифестација, што је други важан сегмент“, наводи Ђокановић и додаје да општину Источно Ново Сарајево током трајања културно-забавних манифестација или у вријеме одржавања концерата познатих музичких звијезда, посјети значајан број гостију из сусједних општина, али и окружења.

Игор Ђокановић, као трећи сегмент на којем се може базирати развој туризма у општини, наводи услуге смјештаја по принципу „стан на дан“, гдје постоји могућност проширења смјештајних капацитета.

/Град Источно Сарајево/

Фото: Виво студио/ општина Источно Ново Сарајево