ИЗ БУЏЕТА ГРАДА 28.000 КМ ЗА НЕВЛАДИН СЕКТОР

691

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и представници невладиних организација и удружења грађана са подручја града потписали су данас уговор о финансирању или суфинансирању пројеката у укупном износу од 28.000 КМ, додијељених из градског буџета за ову годину.

Средства ће добити 17 организација, односно удружења из четири градске општине – Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Пале и Соколац.

Ћосић је рекао новинарима да му је жао што се из општина Источни Стари Град и Трново није било пријављених за додјелу средстава и додао да је Градска управа спремна да подржи и рад невладиног сектора из ових општина.

„Највећи број пријављених је и добио средства за суфинансирање редовних или пројектних активности“, рекао је Ћосић и додао да ће средства на рачунима невладиних организација бити до краја седмице.

Он је истакао да се ради о редовним активностима Градске управе која се односи на подршку функционисања невладиних организација, за које је рекао да попуњавају празнине до којих Градска управа некада не допре.

Ћосић је прецизирао да ће средства добити удружења која окупљају рањиве категорије – логораше, ратне инвалиде, породице погинулих, заробљених и несталих, као и слијепа и слабовида лица, те обољеле од мултипле склерозе, али и спелеолошка и планинарска удружења.

Он је најавио да би средства из буџета Града за невладин сектор, културу и спорт која ће у овој години износити између 300.000 и 350.000 КМ у идућој години требало да буду удвостручена.

Удружење логораша Сарајевско-романијске регије добиће од Града 1.500 КМ за финансирање својих активности, а предсједник Удружења Слободан Мркајић истиче да се ради о првој и јединој помоћи које је ово удружење добило за три и по године постојања.

Подсјећајући да се ради о рањивој категорији становништва и да је велики број некадашњих логораша већ у годинама, суочен са бројним психо-физичким проблемима који су посљедица мучења у логорима, Мркајић је рекао да ће средства бити утрошена за пружање помоћи чланству и да би им добро дошао аутомобил.

Предсједник Спелеолошко-еколошког удружења „Орловача“ са Пала Младен Самарџић навео је да ће они добијена средства утрошити за реализацију пројекта школа спеологије.

„Школа спеологије реализује се у пећини Орловача и намијењен је за дјецу“, рекао је Самарџић истичући да се ради о потпуно бесплатној школи, у оквиру које ће дјеца проћи и обуку боравка и сналажења у природи.

Он је додао да ће наведено удружење радити и на заштити природних добара којих има пуно.

/Срна/