ИСТОЧНО САРАЈЕВО УЧЕСТВУЈЕ У ПРОЈЕКТУ ЈАЧАЊА САРАДЊЕ ЛОКАЛНИХ ВЛАСТИ И ГРАЂАНА

444

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Слободан Амовић и шеф Кабинета градоначелника Огњен Сладоје присуствовали су данас у Сарајеву званичном почетку друге фазе пројекта Регионалног програма локалне демократије /Reload 2/ који се реализује с циљем јачања сарадње локалних власти и организација цивилног друштва на Западном Балкану.

Шеф Кабинета градоначелника Источног Сарајева Огњен Сладоје изразио је захвалност УНДП-у (UNDP), јер је Источно Сарајево изабрано као једна од неколико јединица локалне самоуправе у БиХ које су путем јавног позива добиле прилику да учествују у овом пројекту.

„Надамо се да ће се, путем овог пројекта, у наредне три до четири године, повећати средства намијењена невладином сектору, али и да ћемо заједно са невладиним организацијама успоставити бољу сарадњу и унаприједити процедуре за додјелу тих финансијских средстава“, рекао је Сладоје.

Програм ће да пружи подршку локалним властима и организацијама цивилног друштва да би се унаприједила транспарантност у реализацији јавних буџетских средстава, односно, обезбиједиле једнаке могућности свим грађанима за приступ јавним средствима.

Регионални програм локалне демократије бавиће се и питањима младих у БиХ која су јако важна, посебно у домену њиховог учешћа у политичком животу.

Циљ пројекта, чија је реализација почела 1. јануара 2021. године, јесте јачање партиципативне демократије и ЕУ интеграција на Западном Балкану, оснаживањем цивилног друштва и младих да активно учествују у доношењу одлука, као и унапређење подстицајног правног и финансијског окружења за организације цивилног друштва (невладине организације).

Вриједност пројектне компоненте у БиХ јесте 3,6 милиона евра.